יישור שיניים מורכב פירושו ביצוע ניתוח אורתודונטי לתיקון ליקויים בסגר השיניים, או – אוקלוזיה. ניתוח זה מבוצע במקרים בהם הגורם לליקוי הוא אינו תוצאת של הפרעה של השיניים או של עצם החניכיים, אלא בשל חוסר התאמת עצם בין הלסת התחתונה והלסת העליונה.
מה כולל הטיפול?
לאורתוכירורגיה, ניתוח ליישור שינייים מורכב, המבוצע בידי רופא מנתח פה ולסת בעל הכשרה מתאימה, שמטרתו לתקן עיוותים במבנה שלד הפנים, יש השפעות אסתטיות ותפקודיות רבות, למשל בשחרור שן כלואה או בתיקון מנח לסת קדמית שבולטת מדי קדימה, מה שיוצר עיוות במראה הפנים, סטייה בצמחית השינים ומהווה סכנה ממשית לפגיעה בלסת או בשיניים מקרה של נפילה או קבלת מכה בפנים. עיוות כזה במבנה הלסת עלול להיווצר מפגם מולד, פגם גנטי או הפרעה נרכשת כמו זיהום, חבלה או גידול בעצם הפנים. במהלך הניתוח, החלק הלקוי מופרד ועובר תיקון וקיבוע מחדש במיקום מתוכנן מראש ועל בסיס ערכים גיאומטריים שמותאמים למבנה הפנים של המטופל.
באילו בעיות זה מטפל?
היתרון העיקרי של הליך זה הוא הטיפול בגורם עצמו של הבעיה האסתטית, ולא מיסוך שלה ויישור שיניים מורכב משמש גם במצבים בהם יישור שיניים לבדו אינו מספיק. הניתוח מאפשר מנח לסתות תקין, משפר מנשך ואת תפקוד הלסת וכן משפר את אסתטיקת המראה ולפעמים גם את הדיבור. לניתוח יכולות להיות השלכות דרמטיות על התחושה, המראה והביטחון העצמי של המטופל, ולשפר את בריאות מערכת העיכול שלו.
מה משך הטיפול?
משך הטיפול בניתוח ליישור שיניים תלוי בגורמים רבים, כולל סוג מידת ליקוי הסגר, גיל המטופל, מורכבות הטיפול וסוג המכשור. טיפול אורתודונטי פעיל עשוי להימשך בממוצע 18 – 24 חודשים, טיפול פשוט וקצר יארך פחות משנה, וישנם מצבים של טיפולים מורכבים ביותר הנמשכים 3 שנים. הזנחה של היגיינת הפה, למשל, עשויה להביא לעיכוב ההתקדמות.
מהו התהליך?
לפני תחילת טיפול יישור שיניים כירורגי, הרופא מבצע הערכת מקרה ובוחן את הנתונים בעזרת צילומי רנטגן, מודלים ממוחשבים, וצילומים קליניים, ובוחן חלופות טיפול אפשריות. ייתכן גם שיתייעץ עם כירורג פה ולסת. טיפול אורתודונטיה עם מכשור קבוע כמו סמכים או גשר מבוצע בתור הכנה לניתוח וכהשלמה לניתוח במקרה הצורך במשך מספר חודשים לאחר הניתוח.
לאחר ההכנה אצל האורתודונט המטפל, הניתוח עצמו יתבצע על-ידי מנתח פה ולסת, תוך שיתוף פעולה מלא עם הרופא המטפל. התיאום בין שני הרופאים חשוב בכדי להבטיח שהסגר יישב כראוי בתום הניתוח.
הניתוח עצמו כולל חיתוך של הלסתות בכדי להביאן למנח תקין, וחיבורן מחדש במקום הרצוי באמצעות פלטות או ברגים.
- השלב ראשון – הכנה לניתוח. לפני הניתוח תבוצע עקירת שיני הבינה, אם יש כאלה, ולאחר מכן טיפול אורתודונטי מקדים לניתוח. האורתודנט ישנה את מיקום השיניים על גבי העצם כך שיתאים לעמדת הלסתות בתום הניתוח ויאפשר את ביצוע הניתוח. זהו שלב בו המטופל עשוי לחוש החמרה במנשך השיניים, אבל מדובר על פעולת הכנה המאפשרת מנח נכון של הלסתות לניתוח.
לפני שלב זה, במהלכו ולאחריו, מבוצעים צילומי רנטגן וצילומים קליניים ונבנה מודל של השיניים להערכת המוכנות לניתוח וכדי להעביר לכירורג הנחיות לביצוע הניתוח. - שלב שני – ניתוח. יישור שיניים אורתוגנטי, או טיפול יישור שיניים מורכב, מתבצע בהרדמה מלאה בבית החולים. משך הניתוח תלוי במורכבות של המקרה הספציפי. הרופא מנתח ממקם מחדש את הלסתות, או אחת מהן, במיקום הרצוי. ייתכנו מקרים בהם יהיה צורך בהפחתה או הוספה של עצם ולשם כך ייעשה שימוש בפלטות, ברגים, גומיות וחוטים כירורגיים כדי להחזיק את הלסתות במקום החדש. חתכי ניתוח מבוצעים לרוב מתוך הפה כדי למנוע צלקות חיצונית, אבל לעיתים עולה צורך גם בביצוע חתכים קטנים מחוץ לפה.
- שלב שלישי – התאוששות. בתום הניתוח, המטופל מאושפז בבית החולים למספר ימים. הכירורג מעביר הנחיות תזונה והוראות לפעילות שלאחר ניתוח. המטופל יקבל מהרופא גם מרשם למשככי כאבים מתאימים.
לעיתים עשוי להופיע אצל המטופל אובדן תחושה זמני באזור הניתוח, אך לעיתים התחושה עשויה להימשך זמן רב. לעיתים רחוקות בלבד אובדן התחושה הוא קבוע. הוראות החזרה לעבודה הן בהתאם למורכבות הניתוח והמטופל עשוי להזדקק למנוחה של בין שבוע לשלושה שבועות מיום הניתוח. חשוב לזכור שההחלמה נמשכת גם בחודשים שאחר כך. - שלב רביעי – המשך הטיפול האורתודונטי. בסיום הניתוח ימשיך הטיפול האורתודונטי עוד כ- 6 חודשים בדרך כלל, כדי להתאים את הסגר הסופי ותנועת השיניים. הטיפול כולל בדרך כלל גם הרכבת גומיות ייעודיות בין הלסתות, המאפשרות התאמה טובה יותר בין הלסתות.
אנו במרפאת גזית, מנוסים בטיפולי יישור שיניים מורכבים, וכי מדובר באחד הטיפולים האורתודנטיים המומלצים לביצוע כבר בגיל צעיר (מבוצעים כבר בגיל 7 או 8, בגיל זה קל יותר לשנות את מבנה הלסת לפני שהוא מתקבע, וההחלמה מהניתוח קלה ומהירה הרבה יותר מאשר בגילאים מבוגרים יותר). אם ילדכם סובל מבליטה חריגה של השיניים הקדמיות או הלסת העליונה, הביאו אותו בהקדם לבדיקה ראשונית ולהערכה רפואית מוקדמת, כדי למנוע סיבוכים שונים בעתיד.