שמירה על בריאות השיניים שלנו חשובה מאוד מבחינה בריאותית, אבל לא רק, אלא גם מבחינה אסתטית. שיניים לא בריאות או עקומות יכולות לערער לנו את הביטחון העצמי, שלא נדבר על הכאב שהזנחת הטיפול יכולה להסב לנו. לכן כשאנחנו קובעים טיפול ליישור שיניים, יישור לסתות, טיפול בבעיות בסגירת הפה, התקנת גשר או פלטה לשיניים ,הוצאת שן כלואה וכדומה. אנחנו חייבים ללכת לאורתודנט מומחה ומנוסה. בניגוד לרופא שיניים רגיל, מומחה אורתודנטיה עבר בנוסף גם התמחות והתמקצעות בדיוק בבעיות רפואיות אלו ויוכל לסייע לנו על הצד הטוב ביותר. במאמר זה נבין את הקשר בין שיניים כלואות לאורתודנטיה ונעמוד על דרכי הטיפול המתאימות.
מה זה שיניים כלואות?
קודם כל חשוב להבין, שיניים כלואות הן שיניים המאחרות לבקוע בזמן. במצב כזה השיניים לא בוקעות ויוצאות החוצה לחלל הפה, אלא נשארות עמוק בתוך החניכיים, כאשר מכאן נובע שם התופעה – שיניים כלואות. השן הכלואה לעיתים גורמת קושי בלעיסה ובנגיסה, מונעת מהשיניים הקבועות לצאת וגורמת להפרעה אסתטית ולאי נוחות. בדרך כלל השן הכלואה אינה בוקעת בזמן הטבעי והרצוי עקב הימצאותה במקום שלא מאפשר את צמיחתה, כאשר כיוון הצמיחה חסום בעבורה, או שמעל אותה שן הכלואה יש חסימה הנגרמת עקב ריבוי שיניים או אי-נשירה בזמן של שיניים חלביות.
לעיתים, שיניים כלואות נגרמות עקב גורמים גנטיים, דלקות או טראומה שנגרמה באזור הקדמי של הפה. בממוצע, השיניים הקבועות אמורות לבקוע בגילאי 6-7, ולכן טיפול מוקדם אצל ילדים הוא קריטי להתפתחות בריאה של השיניים. אך גם אצל מבוגרים אף לא מאוחר מידי לטפל, והאורתודנט מתאים את הטיפול בהתאם לגיל המטופל.
החדשות הטובות הן ששיניים כלואות לרוב לא גורמות לכאבים. אך ללא טיפול מתאים ובזמן, השיניים הכלואות יכולות לגרום נזק לשיניים הסמוכות, אפילו עד לנשירת שן קבועה קדמית, או ליצירת ציסטה, מורסה (אבצס) או גידול שיצור עיוותים משמעותיים לפנים.
איך האורתודנט מטפל בשן הכלואה?
אומנם זה נשמע מרתיע, אך יש דרך לטפל בשן כלואה, ואפילו ביעילות. בשלב ראשון , האורתודנט מזיז שורשי שיניים סמוכות לפינוי מקום לשן הכלואה. פינוי המקום מתבצע בעזרת גשר רגיל ליישור השיניים או במקרים חמורים יותר תתבצע עקירה. בשלב שני חושפים החוצה באופן כירורגי וחד פעמי את השן הכלואה. לאחר מכן, מדביקים קובייה (סמך) על השן. הקובייה, בעזרת הגומיות או הקפיצים משמשת כמעין מנוף לחץ על השן, ובכך מעודדת תזוזה של השן הכלואה.
עוד שיטה אפשרית היא להזיז את הרקמות העוטפות את השן באופן כירורגי, במטרה לזרז ולעודד את השיניים הכלואות לבקוע מאליהן. מדובר בתהליך הדרגתי וכמובן תלוי במיומנותו של האורתודנט וביכולותיו. שיניים כלואות, יישור שיניים, גשר לשיניים, פלטה, קוביות, או כל טיפול כירורגי דנטלי כזה, חייב לעשות על ידי אורתודנט מומחה, שעבר הכשרה מתאימה ובעל ניסיון רב כדי להתמודד עם התהליך המורכב של טיפול בשיניים כלואות ועוד תופעות שונות.
מה הקשר בין שיניים כלואות לאורתודנטיה?
שיניים כלואות עלולות להיווצר כתוצאה מצמיחה עקומה של השיניים הסמוכות, או כתוצאה של ריבוי שיניים בחלל הפה. לפיכך, שן כלואה מהווה הזדמנות פז ליישור שיניים אורתודנטי שמטרתו לטפל בשן הכלואה, אך לא זאת בלבד אלא גם לשמר את בריאות חלל הפה, לוודא את תקינות צמיחת השיניים ולשמור על מראה פה אסתטי.