הצורך ביישור שיניים מתגלה בדרך כלל כבר בגיל העשרה, זה השלב בו הורים מתחילים לחפש פתרונות עבור ילדיהם ונתקלים לראשונה בתחום האורתודונטיה – התמחות ביישור שיניים. לא כולנו יודעים מה ההבדל בין רופא שיניים כללי לאורתודנט, מתי ניגשים לאורתודנט והאם באמת יש ערך בטיפול על ידי מומחה לאומת רופא שיניים כללי. במאמר זה נסקור את התחום בקצרה, נסביר את הסיבות שבגללן אורתודנט עדיף על רופא כללי ליישור שיניים ונענה על שאלות נוספות בתחום האורתודונטיה.
מה ההבדל בין רופא שיניים לאורתודנט?
רפואת השיניים היא תחום נרחב שכולל לא רק רפואת שיניים כללית אלא גם תתי התמחויות שונות כמו רפואת שיניים לילדים, התמחות בטיפולי שורש ועוד. אחד מהתחומים בהם רופא שיניים כללי יכול להרחיב את השכלתו, הכשרתו והפרקטיקה שלו היא עולם יישור השיניים – אורתודונטיה.
ההבדל בין רופא שיניים כללי לאורתודנט הוא מסלול הכשרה נוסף לאחר סיום לימודי רפואת השיניים הכללית. אורתודנט הוא מי שסיים בהצלחה מסלול של 3-4 שנים הכולל 7000 שעות לימוד במוסד לימודים המוכר על ידי משרד הבריאות (בארץ או בחו”ל) ועמד בהצלחה במבחן רישוי מטעם המשרד. רק לאחר מכן, הרופא רשאי לקרוא לעצמו אורתודנט ולפרסם את שירותיו תחת התואר מומחה לאורתודונטיה.
מה הוא טיפול אורתודנטי?
בקצרה, טיפול אורתודנטי הוא טיפול שיניים שמטרתו ליישר שיניים שאינן במקומן. זאת מטרת העל של תחום האורתודונטיה – יישור שיניים. הטיפול נעשה בעזרת מכשור ייעודי כשהנפוץ והמוכר ביותר הוא הגשר. גשר סמכים קלאסי הוא אותו גשר מתכתי שכולנו מכירים ומורכב לרוב על שיניהם של ילדים צעירים. הוא עשוי ממתכת וחלקיו הם סמכים (“קוביות”) המודבקים לשיניים ומחוברים אחד לשני בעזרת חוטי מתכת. שילוב של גומיות אפשרי גם. כדי לגרום לתזוזה איטית לאורך זמן של השיניים למקומן הרצוי, הרופא האורתודונט מהדק את הגשר מפעם לפעם. סוגים אחרים של מכשור אורתודנטי הם גומיות גדולות, גשר שקוף, רסן, ריטיינר ועוד. בעזרת טיפול אורתודנטי ניתן לטפל בשיניים עקומות, שיניים שאינן נמצאות במקומן הרצוי, בעיות סגר ומנשך ואפילו גדילה לא פרופורציונאלית של אחת הלסתות לאומת השנייה. את הטיפול עושה כמובן רופא שיניים שעבר התמחות בתחום הרי הוא האורתודנט.
באופן עקרוני, אורתודנט יכול לטפל בילדים החל מגיל 7 ומבוגרים כאחד כאשר הגיל המומלץ לטיפול הוא עד 17 (בשל קצב גדילת הלסתות בילדים) . מומלץ להגיע לבדיקה אורתודנטית כבר בגיל צעיר שכן התערבות מוקדמת לרוב מקצרת זמן טיפול ונחשבת יעילה יותר. עם זאת, גם עבור מבוגרים עם שיניים עקומות שרוצים לעבור טיפול אורתודנטי ישנן פתרונות רבים הלוקחים בחשבון את הצורך ביישור שיניים דיסקרטי יותר מבצעירים למשל גשר שקוף או גשר פנימי (לינגואלי). הטיפול כולל בדיקה מקיפה שלך השיניים, צילומי הדמיה, יצירת דגם של השיניים ועוד. אלו נעשים במרפאת הרופא כאשר המטופל נמצא בשכיבה על כיסא רופא השיניים. אין צורך בהכנות מיוחדות לפני בדיקה או טיפול. טיפול אורתודנטי אינו דורש הרדמה מיוחדת, הוא אינו כואב, אין לו תופעות לוואי מיוחדות למעט חוסר נוחות מסוים שעובר לאחר כמה ימים (מורגש כשמהדקים את הגשר למשל) והוא נחשב לאחד הטיפולים היעילים ביותר בתחום רפואת השיניים עם אחוזי הצלחה מרשימים מאוד. משך הזמן הכולל של טיפול ליישור שיניים תלוי מאוד בחומרת הבעיה, גילו של המטופל והשיטה הנבחרת לביצוע היישור ומתחיל בכשישה חודשים בדרך כלל ועד כשנתיים.
מתי ובאיזה גיל פונים לאורתודנט?
מומלץ להתחיל תהליך של יישור שיניים כאשר הלסת סיימה את התפתחותה – בסביבות גיל 14 אצל בנות ובסביבות גיל 17 אצל בנים. ישנן מקרים בהם נדרשת התערבות של אורתודנט בזמן התחלפות שיני החלב בשיניים קבועות ולכן ההמלצה היא להגיע לבדיקה כבר בגיל הזה, סביב 7 אצל רוב הילדים. לעיתים, על ידי טיפול אורתודונטי בשלב מוקדם אפשר למנוע בעיות עתידיות ולמזער את הצורך ביישור שיניים מורכב בגילאים מאוחרים יותר.
6 סיבות שבגללן מומלץ לפנות לאורתודנט ליישור שיניים
#1 הכשרה ספציפית בתחום יישור השיניים
אורתודנט עובר הכשרה מקיפה בתחום יישור השיניים כולל טיפול במגוון שיטות, הרכבה והסרה של גשרים מסוגים שונים, טיפול הן בילדים והן במבוגרים, שימוש בציוד דנטלי וטכנולוגיות מתקדמות ועוד. אורתודנט הוא המומחה בתחום, הוא האדם שעבר את הלימודים, ההתמחות המעשית והבחינות של משרד הבריאות המעידות על כישוריו ויכולתו לבצע יישור שיניים בהצלחה.
#2 ניסיון ביישור שיניים
לאותרודנט הניסיון הדרוש להתמודד עם קשת הבעיות הקשורות בשיניים שצמחו במנח לא תקין, שיניים עודפות, מנשך לא תקין, מניעת בעיות מנשך בילדים צעירים בעתיד ועוד.
#3 טיפול במגוון שיטות
אורתודנטים יכולים להציע מגוון פתרונות ליישור שיניים ולהתאים את השיטה הטובה ביותר עבור כל מטופל באופן אישי. כיום, ישנם כמה סוגים שונים של גשרים לשיניים שעולים על גשר ה”קוביות” הסטנדרטי שכולנו מכירים כמו למשל גשר חרסינה לבנה, יישור שיניים שקוף, גשר פנימי (לינגואלי) ועוד. במרפאתו של אורתודנט תוכלו לקבל יותר מאופציה אחת ליישור השיניים והתאמה אישית מושלמת של כל ההליך על ידי רופא מומחה.
#4 טכנולוגיות חדשות בתחום יישור השיניים
אורתודנט מומחה אינו יושב על זרי דפנה, הוא ממשיך להרחיב את כישוריו והשכלתו בתחום יישור השיניים כדי להביא למטופליו חידושים ופיתוחים טכנולוגיים. רופא מומחה לאורתודונטיה ישתתף בכנסים בתחום, יעבור הכשרות בשימוש בציוד טכנולוגי חדיש, יכניס למרפאתו מיכשור מתקדם ויפתח את כישוריו כל העת למען מטופליו.
#5 תיקונים ותקלות
יישור שיניים על ידי מומחה מנוסה באופן טבעי יכלול סיכוי קטן יותר לתקלות ופחות צורך בהתאמות ושינויים. מכיוון שהאורתודנט עוסק בתחום כל הזמן, כישוריו עולים על אלו של רופא שיניים כללי. הוא יוכל גם לתקן גשר שלא הורכב כראוי, לבצע תיקון ליישור שלא צלח, להציע פתרונות לקשיים בתהליך היישור ועוד.
#6 טיפול המשך
הרכבת והסרת הגשר הם לא הסוף בטיפול יישור שיניים ונדרש מעקב ולפעמים גם התקנה של התקן דנטלי קבוע לשמירה על המנח החדש של השיניים. אורתודנט ידע להמליץ על השיטות הטובות ביותר לשמירה על התוצאות של ישור השיניים, לזהות תנועה מחודשת של השיניים בפגישות מעקב ולפתור בעיות עתידיות אם אלו יעלו.
האם יש מקרים בהם רופא שיניים כללי יכול לטפל ביישור שיניים?
למרבה ההפתעה ולמרות שמדובר בתחום הדורש מומחיות גבוהה, החוק בישראל מתיר לרופאי שיניים שאינם אורתודנטים לעסוק גם ביישור שיניים על כל סוגיו. ישנם לא מעט רופאי שיניים כלליים שאכן מרכיבים גשרים ומטפלים בשיטות מתחום האורתודונטיה. אך כפי שראינו, לאורתודנט מומחה יתרונות גדולים על פני רופא שיניים שלא עבר הכשרה בתחום – ניסיון, מומחיות, שיטות עבודה מתקדמות, התנסות בטיפול במגוון מצבים שונים ובגילאים שונים וכמובן כישורים ספציפיים הנלמדים רק במסגרת לימודי ההמשך אשר מקנים לאורתודנט יכולות שאין לרופא שיניים כללי. ההבדל ניכר במיוחד בטיפול בגיל העשרה והנעורים אך גם בגילאים מאוחרים יותר, במבוגרים שזזקוקים ליישור שיניים.
איך נדע שהרופא אכן אורתודנט מומחה?
רק כשני אחוז בלבד מכל רופאי השיניים בישראל אכן מחזיקים בתואר מומחה לאורתודונטיה. שני האחוזים הללו הם שקיבלו רשות ממשרד הבריאות, לאחר עמידה בבחינות רישוי לקרוא לעצמם אורתודנטים מומחים. רופאים אחרים העוסקים ביישור שיניים או שאינם מחזיקים בכל הכשרה רשמית או שלא עברו את בחינות הרישוי.
כמובן שהדרך הקלה ביותר לבדוק האם מדובר במומחה בתחום היא לשאול את הרופא שלכם האם הוא מומחה לאורתודונטיה. מרבית הרופאים יענו בכנות וישאירו בידיכם את ההחלטה האם לעבור טיפול במרפאתם למרות שהם אינם מומחים או לפנות לאורתודנט. ישנם רופאי שיניים שיפנו אתכם לאורתודנט מומחה במידה והם יזהו את הצורך.
אם תרצו בכל זאת לוודא בעצמכם ניתן לעשות זאת דרך אתר משרד הבריאות או האגודה הישראלית לאורתודונטיה. אורתודנט מומחה יחזיק במספר רישוי המעיד על אישור הסמכתו במשרד הבריאות (שהוא ישמח לספק לכם אם תבקשו), יהיה חבר באגודת האורתודנטים הישראלית ושמו יופיע הן באתר משרד הבריאות והן באתר האגודה.