ברוקסיזם הוא המונח הרפואי לחריקת שיניים והידוק לסתות. מרבית האנשים שחורקים שיניים כלל לא מודעים לכך, לא מדובר בפעולה מכוונת. לרוב, חריקת שיניים מתרחשת בלילה בזמן השינה. במקרים מסוימים חריקת שיניים מופיעה לתקופה קצרה ועוברת מעצמה אך עבור מי שחורק שיניים באופן קבוע ישנו חשש לנזק למערכת השן-לסת ולכן נדרש טיפל בתופעה. למה בעצם אנחנו חורקים שיניים? מה ההשלכות של חריקת שיניים כרונית? מה הטיפול והאם אפשר למנוע חריקת שיניים מלכתחילה?
למה אנחנו חורקים שיניים?
כמעט כולנו חורקים שיניים בלילה במידה מסוימת אך עבור אחד מתוך 12 אנשים מדובר במצב כרוני המתרחש בתדירות גבוהה – ברוקסיזם. הסיבות המדויקות לחריקת שיניים אינן ידועות אך ישנם כמה גורמים המעלים את הסיכון לסבול מהתופעה:
- סיבות פיזיולוגיות מבניות – מבנה לסת לא תקין, הפרעה במערכת העצבים המרכזית
- אישיות אגרסיבית או היפראקטיבית
- צריכת אלכוהול או סמים בכמויות גדולות
- שימוש בתרופות פסיכיאטריות מסוימות
- לחץ ומתח נפשי
- גיל צעיר (ברוקסיזם נפוץ יותר בילדים)
כאשר מדובר על חריקת שיניים במבוגרים, לאחר שלילת כל הגורמים האחרים נהוג לחשוב שמדובר בתגובה לתקופת לחץ או מתח נפשי רב.
איך לזהות חריקת שיניים בלילה? מהם הסימפטומים?
מרבית האנשים שחורקים שיניים עושים זאת בלילה וכלל אינם מודעים לכך (באופן לא מפתיע שכן הם ישנים). פעמים רבות אלו הם בני הזוג שמסבים את תשומת לבם לתופעה מכיוון שהיא מלווה ברעש אופייני ולעיתים גם בנחירות.
מעבר לכך ישנם כמה סימפטומים שיכולים להעיד על חריקת שיניים:
- כאבי ראש במיוחד לאחר הקימה בבוקר, כאבי אוזניים, כאבים בלסת ולסת נוקשה, כאבי צוואר
- נזק נראה לעיין – לאחר שנים של חריקת שיניים ניתן לראות נזק ממשי לשיניים. השיניים נשחקות ומתקצרות, השיניים התחתונות נראות שחוקות באופן בולט.
- כשל בשתלים או פגיעה בשחזורים – לעתים שתל דנטלי ייכשל בשל ברוקסיזם, כך גם כתרים וגשרים יכולים להישחק ולהיפגע בגלל חריקת השיניים.
- לחיים פצועות – הידוק השיניים יכול לפצוע את הלחיים.
- נסיגת חניכיים – בשל השחיקה יכול להיגרם נזק לחניכיים, דלקות חניכיים חוזרות ונשנות ולבסוף נסיגה של החניכיים.
מי שסובל מאחת או יותר מן התופעות הנ”ל כדאי שייגש למרפאת השיניים ויבדוק את האפשרות שהוא סובל מחריקת שיניים.
מה ההשלכות של חריקת שיניים?
מעבר לסימפטומים לא נעימים כמו כאבי ראש וצוואר, לחריקת שיניים השלכות מורכבות מאוד על מערכת השן-לסת. ראשית, חריקת שיניים גורמת לנזק ישיר לשיניים עצמן. השיניים נשחקות ומאבדות מגובהן וצורתן. מדובר לא רק על מפגע אסתטי אלא גם בעיה תפקודית. השיניים עלולות להינזק עד לכדי שבירה של השן ונזק לעצב השן שעם הזמן פוגעים ביכולת הלעיסה. כמו כן, שיניים שחוקות נוטות לסבול יותר מעששת. כאשר השיניים האחוריות נשחקות הן מאבדות מהיכולת שלהן לשמור על הגובה שבין הלסתות. במצב זה, ישנו חשש לפגיעה בכל מערכת הלסתות, לשינויים מבניים בלסתות ולבעיות מנשך. בנוסף, שחיקת השיניים משפיעה גם על החניכיים ועשויה לגרום לדלקות חניכיים כרוניות עד לנסיגת חניכיים.
חריקת שיניים בילדים
כ-30% מהילדים סובלים מחריקת שיניים, מדובר בתופעה נפוצה מאוד אך היא עוברת בדרך כלל ככל שהילד גדל. הסיבות לחריקת שיניים בילדים מגוונות ומשערים שהן קשורות בעיקר להתפתחות מערכת הלסתות, אי נוחות בשינה (בעיקר קור), כאבי אוזניים ולחץ ומתח נפשי. למרות שמרבית הילדים שחורקים שיניים לא ימשיכו בבגרותם חשוב לאבחן את התופעה ולטפל בה כבר בגיל צעיר. הטיפול בברוקסיזם בילדים כולל בעיקר שינויים בתזונה, הרגלי שינה והפגת מתחים ולחצים גופניים על ידי פעילות גופנית מותאמת גיל.
כיצד מטפלים בחריקת שיניים?
הטיפול בחריקת שיניים תלוי במידה רבה בחומרת התופעה וההשפעה שלה על המטופל כמו גם הסיבות להופעתה. כאשר הברוקסיזם נגרם כתוצאה משימוש בתרופות מסוימות (שזו היא אחת מתופעות הלוואי שלהן) או צריכה מוגברת של אלכוהול או סמים יש לטפל בגורמים אלו לפתרון חריקת השיניים. במצבים בהם מדובר על לחץ ומתח נפשי ההמלצה היא טיפול פסיכותרפי או טיפולים אחרים המפחיתים לחץ כגון טיפולי רפואה משלימה, עיסוק בתחביבים המעודדים ריכוז ורוגע ושינויים בשגרת החיים. במידה ונשללו הסיבות הנ”ל או כתמיכה בתהליך הטיפול בחריקת שיניים ניתן לשלב גם שיטות נוספות לטיפול:
סד לילה – סד לילה העשוי סיליקון או אקרילן בהתאמה אישית למבנה הדנטלי של המטופל ומיועד לשימוש בלילות. את הסד מייצרים על פי מדידות שרופא השיניים לוקח ומטרתו היא להגן על השיניים (העליונות ו/או התחתונות, כל מטופל וצרכיו) מפני שחיקה ונזק. סד לילה אינו פותר לחלוטין את החריקה הלילית אלא משמש כאמצעי לטיפול בהשלכות של ברוקסיזם.
שינויים התנהגותיים – רופא השיניים יכול להדריך את המטופל כיצד עליו לסגור את הפה מבלי ליצור לחץ רב על השיניים וגם לספק טכניקות הרפיית שריריי הלסת. אלו רלוונטיים יותר למי שחורק שיניים במהלך היום ולא רק בלילה.
טיפול תרופתי – במקרים נדירים, נעשה שימוש בתרופות להרפיית שרירים ואפילו בזריקות בוטוקס למפרקי הלסת.
האם אפשר למנוע חריקת שיניים?
הסיבות לחריקת שיניים אינן תמיד חד משמעיות ונראה כי עבור מטופלים רבים מדובר בתגובה למצבי לחץ ומתח. לכן, קשה למנוע מראש חריקת שיניים אך בהחלט אפשר לצמצם את הסיכוי לסבול מהתופעה על ידי אימוץ שגרת חיים בריאה הכוללת הימנעות ממצבי דחק ולחץ יומיומיים, עיסוק בפעילות גופנית מתונה ובריאה, תזונה התומכת בגוף בריא ובאופן כללי לעסוק בעיסוקים המעודדים הפגת מתחים. ביקורים סדירים במרפאת השיניים יכולים לעזור לאבחן חריקת שיניים מיד עם הופעתה ולטפל בבעיה מבלי שתגרום נזק למערכת הלסת-שיניים.