במצב תקין, השיניים העליונות אמורות להיסגר קדמית לתחתונות ולחבוק אותן. בסגר צלבי, אחת או יותר מהשיניים התחתונות נמצאות במנח קדמי לשיניים העליונות. מצב זה עשוי להתפתח בשל סיבות גנטיות ובגלל הרגלים כמו מציצת אצבע. סגר צלבי יכול להתפתח בשן בודדות או במספר שיניים ואפילו בכל הלסת. האם חייבים לטפל בסגר צלבי? כיצד מטפלים בבעיה ובאיזה גיל מומלץ לאבחן ולהתחיל טיפול?
סוגי סגר צלבי
- סגר צלבי קדמי – מכונה גם מנשך הפוך. מצב זה משפיע על השיניים הקדמיות. בסגר צלבי קדמי השיניים העליונות פנימיות יחסית לשיניים התחתונות. סגר צלבי קדמי יכול להיגרם ממספר סיבות למשל: צפיפות יתר בשיניים בלסת התחתונה, נשימת פה בילדים, מציצת אצבע ותיקון שפה שסועה. לסגר צלבי קדמי מראה אופייני הכולל במקרים רבים גם סנטר בולט או מראה לסת לא שווה.
- סגר צלבי אחורי – משפיע על השיניים האחוריות. עשוי להתפתח בשל נשירה מאוחרת של שיני חלב או בקיעה לא נכונה של שיניים קבועות.
מנח לא נכון של השיניים המשפיע על הסגר יכול להתפתח בכל אזור בלסת ולערב שן בודדות או מספר שיניים. למיקום הבעיה ישנה חשיבות בסוג והיקף הטיפול.
האם חייבים לטפל בסגר צלבי?
כאשר השיניים נמצאות במנח לא תקים אחת לאומת השנייה, במיוחד אם מדובר על מספר שיניים או לסת שלמה ישנו סיכון מוגבר להתפתחותן של מספר בעיות:
- לעיסה – סגר צלבי עשוי להקשות על לעיסה נכונה שבתורה גורמת לכאבים במפרקי הלסת ושחיקת שיניים מוגברת. כמו כן, יתכן סיכוי גבוה יותר לנשיכת לחי בזמן אכילה.
- דיבור – תיתכן השפעה על יכולת הדיבור, קושי בהיגוי צלילים מסוימים או דיבור לא ברור.
- ניקוי השיניים – כאשר השיניים אינן מונחות כראוי ישנו קושי לנקות אותן בצורה יעילה. התצאה היא סיכון מוגבר לפיתוח עששת ודלקות חניכיים.
בנוסף, ליקויי סגר כולל סגר צלבי עשויים לגרום לפגיעה אסתטית. סגר צלבי עלול לגרום לשינויים במראה הלסת והפנים כמו למשל סנטר בולט יתר על המידה. מי שסובל מתופעות אלו עלול לחוות פגיעה בדימוי העצמי, במיוחד בילדות ובגיל הנעורים.
כיצד מטפלים בסגר צלבי?
הטיפול בסגר צלבי תלוי בחומרת הבעיה ובגיל המטופל. האורתודנט יתאים את הטיפול הנכון לאחר בדיקות כולל צילומי הדמיה. האפשריות הטיפוליות כוללות:
- הרחבת החיך על ידי מכשור ייעודי המכונה “עכביש”. המכשיר פועל על מנת להרחיב את הלסת כך שהשיניים העליונות יסגרו נכון מול השיניים התחתונות. במקרים רבים הטיפול מקדים לגשר סמכים.
- גשר סמכים – גשר “קוביות” מסורתי שמטרתו היא להזיז את השיניים באיטיות למנח הנכון. את הגשר מקבעים לשיניים והוא עובר התאמה בשלבים עד שמשיגים את התוצאות הרצויות.
- קשתיות שקופות – ישנם מקרים בהם ניתן לטפל בסגר צלבי על ידי יישור שיניים בעזרת קשתיות שקופות או “פלטות”. אלו אינן מקובעות לשיניים כמו גשר סמכים, כמעט בלתי נראות והן דרך מצוינת לעבור טיפול אורתודנטי דיסקרטי.
- גומיות אלסטיות – במקרים מסוימים ניתן לטפל בסגר צלבי על ידי הנחת וו בצד הפנימי של השן העליונה והצד החיצוני של השן התחתונה. הווים מחוברים על ידי גומייה המושכת את השן העליונה כך שתיסגר נכון מול התחתונה.
- ניתוח ליישור לסתות – במקרים קיצוניים בהם ישנו עיוות בעצמות הלסת ייתכן שיידרש ניתוח לתיקון כללי של מנח הלסתות.
מאיזה גיל מומלץ להתחיל את הטיפול?
מומלץ להתחיל את הטיפול מוקדם ככל הניתן. בילדים צעירים, האפשרויות הטיפוליות נרחבות יותר מכיוון שהלסת טרם סיימה את צמיחתה ואפשר להשפיע עליה על ידי מכשור אורתודנטי. רצוי להגיע לבדיקה כבר בגיל 7 ואם ישנה אינדיקציה לבעיית סגר להמשיך להיות במעקב אצל הרופא ולשקול טיפול מוקדם ככל האפשר.