ללשון ישנו תפקיד מרכזי בבליעה ודיבור אך בנוסף, היא חלק בלתי נפרד ממערכות חלל הפה ויש לה הפשעה ישירה על קשת השיניים. כאשר המנח של הלשון אינו תקין, כשהיא נמצאת קדמית מן הרצוי או ממש בין הלסתות והשיניים מצב זה מכונה דחיקת לשון.
מהן ההשפעות של דחיקת לשון?
לדחיקת לשון יכולות להיות השפעות בריאותיות ואסתטיות. היא משפיעה קודם כל על בריאות קשת השיניים. בשל הימצאותה של הלשון במנח קדמי היא מפעילה לחץ על השיניים ויכולה לגרום גם לסגר פתוח, היחלשות של קשת השיניים והשפעה שלילית על צמיחת השיניים הקבועות בילדים בין השאר בשל קיצור שורשי השיניים והחלשות כללית שלהן. בנוסף, ישנה השפעה על נוחות האכילה והבליעה, ישנה הפרה של הכוחות המופעלים בחלל הפה, תופעה שיכולה במקרים מסוימים לגרום גם לשינויים במבנה הלסת. בנוסף, ילדים שסובלים מהתופעה נוטים לסבול מפגמים בדיבור היכולים לערער את הביטחון העצמי. כמו כן, לדחיקת לשון יכולה להיות השפעה ניכרת על מראה השיניים, יצירת שיניים בולטות, שיניים עם רווח ניכר ומראה לא אסתטי.
מהם הסימפטומים של דחיקת לשון?
דחיקת לשון ניתן לראות על ידי התבוננות במבנה השיניים ועל ידי תסמינים נוספים, אלו כוללים:
- נוכחותה של הלשון בקדמת הפה בזמן דיבור, אכילה או מנוחה. ישנם מטופלים שמחזיקים את הלשון בין השיניים באופן כמעט קבוע ואחרים שעושים זאת לפרקים.
- רווח בין השיניים העלויות לתחתונות.
- בליעה לא תקינה וחוסר נוחות באכילה.
- הגייה לא נכונה, בעיקר אותיות שורקות או בהגאים המכתשיים (ת,נ,ד,ו).
בדרך כלל, דחיקת לשון מאובחנת בגיל צעיר על ידי רופא שיניים, רופא אף-אוזן-גרון או קלינאית תקשורת.
מהן הסיבות לדחיקת לשון?
הסיבות לדחיקת לשון מתחלקות לסיבות פיזיולוגיות התפתחותיות וסיבות הקשורות לגורמים נרכשים והרגלים, אלו כוללות:
- שימוש במוצץ או מציצת אצבע עד גיל מאוחר, אחרי גיל 4.
- אלרגיות הגורמות לקשיי נשימה מן האף ומעודדות נשימת פה.
- לשון קשורה שתנועתה מוגבלת.
- מבנה לא תקין של עצמות הראש והפנים.
- חולשה של שרירי הפה והשפתיים.
- פוליפים מוגדלים המקשים על הנשימה דרך האף.
טיפול בעזרת קלינאות תקשורת
הטיפול בדחיקת לשון על ידי קלינאית תקשורת אפקטיבי במיוחד בגיל צעיר. בגילאים 5-7 ניתן להשיג תוצאו מצוינות שיאפשרו למנוע את התופעות הקשורות לדחיקת לשון או לכל הפחות את חזרתן והחמרתן (עוד על טיפול אורתודנטי בהמשך). קלינאית תקשורת מתמקדת בשינוי דפוסי דחיקת הלשון, הבליעה וההגייה. היא מלמדת טכניקות לבליעה נכונה הן של נוזלים והן של מוצקים, להגייה נאותה של צלילים ותנועה נכונה של הלשון בחלל הפה כולל במנוחה. הצלחת הטיפול דורשת שיתוף פעולה הן מן הילד והן מן ההורים שכן יש לתרגל גם בבית. ככל המדובר בילדים מעל גיל 8 ובוגרים יותר, הטיפול יתמקד בתיקון המנח של הלשון וטכניקות בליעה.
טיפול אצל רופא אף-אוזן-גרון
יש לציין כי דחיקת לשון שמקורה בנשימת פה צריכה בירור רפואי על ידי רופא אף-אוזן-גרון כדי לשלול או לטפל ראשית בסיבה לקשיי הנשימה דרך האף. הרופא יבדוק את מערכת הנשימה ובמידת הצורך יציע את הטיפול המתאים שיעזור לילד לנשום דרך האף בקלות רבה יותר.
טיפול אורתודנטי לדחיקת לשון
דחיקת לשון גורמת למגוון בעיות שיניים, לסת וכמובן מנשך. הטיפול האורתודנטי מתמקד ביישור השיניים במספר שיטות כולל יישור שיניים שקוף, גשר ועוד. בהתאם למצב המשנך והשיניים, האורתודונט יבחר את השיטה המתאימה. יישור שיניים משולב במקרים אלו יחד עם טיפול בקלינאות תקשורת כדי למנוע את המשך דחיקת הלשון ושמירה על התוצאות של הטיפול האורתודנטי.