מטופלים רבים, בעיקר ילדים, חרדים מטיפולי שיניים. אחרים מעוניינים רק “לגמור” עם זה מה שיותר מהר. חידושיים רפואיים וטכנולוגיים שונים, במקביל לביקוש הגדול לטיפולי שיניים אסתטיים, הפכו את האפשרות של טיפול שיניים בהרדמה מלאה לאפשרות המועדפת על רבים. איך עובד טיפול כזה? מהם היתרונות שלו? האם מחלימים ממנו במהירות? לפניכם מאמר המרכז את העובדות שכדאי לדעת אודות טיפולי שיניים בהרדמה מלאה.
רפואת שיניים מודרנית
רפואת השיניים של היום מצוידת בכלים משוכללים המעניקים פתרונות הרדמה כמעט לכל מקרה רפואי, כך שהביקור אצל רופא השיניים יכול להיות חוויה נטולת כאבים לחלוטין ואולי אפילו נוחה ונינוחה לחלק מהמטופלים. כשם שלכל הליך רפואי וכל מטופל יש את השוני והייחוד שלהם, כך גם סוגי ההרדמה השונים מותאמים אישית לטיפול ולמצבו הנפשי והפיסי של המטופל, לרבות טיפולים של יישור שיניים למבוגרים בתל אביב, לדוגמא, שיכול להיות כרוך בניתוח והליך כירורגי ויכול להתבצע בהרדמה מלאה.
טיפול שיניים בהרדמה חלקית
הרדמה חלקית מאפשרת חסימת כאב באזור נקודתי בחלל הפה. זוהי ההרדמה המוכרת והנפוצה ביותר, הפועלת על חסימת טרנסמיטורים עצביים, תוך הרדמת הרקמה שמסביב. במקרים מסוימים יחליט הרופא על הליך דו-שלבי להזרקת חומר ההרדמה. הוא יבצע זאת על ידי הרדמת הרקמה העליונה באמצעות משיחה של חומר הרדמה שירגיע את פני השטח בעת הזרקת חומר ההרדמה. השפעת ההרדמה חולפת לאחר כשעתיים.
מהי הרדמה מלאה
על הרדמה מלאה להיעשות על ידי רופא שיניים מומחה להרדמה, שעבר קורס הסמכה וקיבל רישיון לעסוק בטיפולי שיניים בהרדמה מלאה. גם על מרפאת השיניים בה עובד הרופא
להיות מורשית על ידי משרד הבריאות לטיפולי שיניים מסוג זה. הרדמה חלקית היא אמנם פופולארית, אבל במקרים מסוימים היא אינה מספיקה, בעיקר בגלל חרדות של המטופלים, וישנו צורך בהרדמה מלאה. הרדמה כללית יוצרת חסימה מלאה של תחושה וכאב בגוף כולו וההנחיה להרדמה מלאה מתקבלת רק על ידי רופא שיניים כירורג.
האם מומלץ לעבור טיפולי שיניים בהרדמה מלאה
היתרון של טיפולי שיניים בהרדמה מלאה הוא באפשרות להעביר את המטופל טיפול מלא ביום אחד, ללא חרדות וללא כאבים. יחד עם זאת, בכל הרדמה יש סיכון, ועדיף להסתפק בהרדמה חלקית אם זה אפשרי. יתרונות נוספים של הטיפול בהרדמה מלאה:
• במהלך הטיפול המטופל יורדם, ללא צורך בשיתוף פעולה עם הרופא, מה שמונע כך סיבוכים שנובעים מחרדות טרם ובעת טיפול.
• אפשר לבצע טיפול מורכבים כדוגמת: עקירות מורכבות, שיקום פה, השתלות שיניים, טיפול שורש וחניכיים וכו’.
למי הטיפול בהרדמה מתאים?
• ילדים, בני נוער ומבוגרים הסובלים מחרדות קשות בשל טיפול.
• ילדים שמתקשים לשתף פעולה בזמן הטיפול או לשכב בשקט במשך הזמן הנדרש.
• מטופלים המבקשים לבצע את הטיפול כולו ביום אחד בגלל אורח חיים שאינו מאפשר מספר רב של מפגשים.
• מטופלים עם מוגבלויות פיסיות וסוגיות בריאותיות כדוגמת: רגישות לכאב, הקאות, אלרגיות ועוד.
כדאי לזכור כי זכותו של כל מטופל לבקש מרופא השיניים שלו טיפול שיניים בהרדמה מלאה, גם, למשל, כחלק מטיפול יישור שיניים למבוגרים. רופא השיניים חייב להציג בפני המטופל את היתרונות והחסרונות שבטיפול כזה, בהתאם למצבו האישי, כאשר ההחלטה הסופית היא בידי המטופל, בכפוף להמלצות הרופא.
מה קורה לפני תחילת טיפול בהרדמה כללית?
1. ראשית, נערכת בדיקה קלינית מקיפה הכוללת צילומי רנטגן בכדי לבנות תכנית פעולה שכוללת את הצרכים הדנטאליים עבור המטופל. כאן נקבעים טיפולי השיניים הדרושים: ניקוי אבנית, הקצעת שורשים, ניתוחי חניכיים, שתלים, טיפולי שורש וכו’. בנוסף, נקבעים גם שלבי הטיפול ומה ניתן לבצע בלא הרדמה ומה ניתן לבצע בהרדמה מלאה בלבד.
2. בשלב השני תכנית הטיפול תיבחן על-ידי מספר רופאים מומחים, שעשויים לערוך שינויים, ולהוסיף ו/או לגרוע טיפולים שונים, שיבוצעו או לא יבוצעו על פי שיקול דעתו של רופא השיניים המטפל.
3. בשלב השלישי יגיע המטופל לביקור בו תיערך בדיקת טרום הרדמה מול הרופא המרדים, כאשר לרוב תכלול הבדיקה ביצוע בדיקות כמו אק”ג, צילומי חזה, בדיקות דם ולב וכו’, בהתאם למצב המטופל וההיסטוריה הרפואית שלו. לאחר מכן ייקבע סוג הבדיקות ויינתן אישור סופי לביצוע ההרדמה על-ידי הרופא המרדים.
4. בשלב האחרון שלפני הניתוח, הרופא המרדים יבחן את הבדיקות הרפואיות שנעשו וקובע הנחיות מול הרופא המטפל, הכוללות מינוני תרופות, אנטיביוטיקה ועוד.
5. נקבע תאריך טיפול.
כיצד מתבצע התהליך?
המטופל מגיע ביום הטיפול, לאחר צום, על-פי הנחיות הרופא, נקלט במערכת הרפואית הממוחשבת ומתכונן לטיפול. לאחר הקליטה, המטופל מועבר לחדר הניתוח, מורדם ועובר את הטיפול, כאשר אורכו תלוי בהיקף שנקבע. במהלך הטיפול הרופא עוקב אחר מצב המטופל באמצעות מוניטור. המטופח אינו מסוגל לנשום בכוחות עצמו בגלל החומרים הניתנים לו לשיתוק השרירים, ועל כן זקוק להנשמה לכל משך הטיול. בתום הטיפול, מועבר המטופל לחדר התאוששות ובתום השגחה שאורכת מספר שעות, על-פי החלטת המרדים, משוחרר המטופל לביתו עם מלווה צמוד מטעמו.
התאוששות מהרדמה מלאה: טיפים
ישנן מספר תופעות לוואי לאחר טיפולי שיניים בהרדמה מלאה, אך הן לרוב מינימאליות ועוברות מהר. להלן מספר כללים שמומלץ לעקוב אחריהם המתייחסים ליממה הראשונה שלאחר הטיפול:
• רצוי לנוח ולהימנע ממאמץ במשך יממה לפחות בתום הטיפול.
• יש להימנע משתיית אלכוהול, עישון ונהיגה ביממה שלאחר הטיפול.
• יש ליטול אנטיביוטיקה ומשככי כאבים על פי הצורך.
• יש לוודא זמינותו של אדם שיגיע לסייע במידת הצורך.