מדוע חשוב כבר בגיל 7 להגיע לבדיקת שיניים? האם קיימת חשיבות אמיתית בבדיקה כמו זו בגיל מוקדם? ד”ר גזית, אורתודנט מומחה עונה על כל השאלות הקשורות לטיפולי יישור שיניים לנוער.
באיזה גיל מומלץ להתחיל לבקר את רופא השיניים?
בגיל 7 מתחילות השיניים החלביות ליפול ולהתחלף בשיניים קבועות. היתרון הקיים בהתערבות אורתודונטים בגיל כה מוקדם, היא האפשרות לנצל תהליך גדילה זה ולמנוע בכך בעיות שיחייבו טיפול עתידי מורכב, ולכן את הבדיקה הראשונה אצל האורתודנט מומלץ לבצע כבר בגיל 7-8.
מטרת הבדיקה הראשונה היא לבדוק את בקיעת השיניים הקבועות ואת התפתחות הלסתות ולזהות מקרים בהם התערבות אורתודנטית מוקדמת תסייע למנוע בעיות מורכבות יותר בהמשך, כמו ניעת הגדילה של לסת תחתונה אסימטרית בגלל סטיית לסת הצידה או קדימה, הקטנת הסיכון להיווצרות שן כלואה, צמצום סיכונים לפגיעה בשיניים קדמיות בולטות, הימנעות מהתערבות ניתוחית, תיקון יחסי הלסתות בין הלסת התחתונה ללסת העליונה ועוד.
הטיפול האורתודנטי עצמו מתחיל בסביבות גיל 11, בהתאם למצב השיניים ולקביעת האורתודנט, למעט מקרים מיוחדים וחריגים בהם תתבצע התערבות אורתודנטית בגילאים מוקדמים יותר
למה צריך יישור שיניים לנוער?
הצורך בטיפול יישור שיניים לנוער עשוי לנבוע מכל מיני סיבות:
• בעיות לסת – באחת מהן או בשתיהן, כולל צפיפות שיניים גדולה מדי או רווחים גדולים בין השיניים.
• בעיות יחסי לסת עליונה-תחתונה, כמו קשת עליונה בולטת ביחס לתחתונה.
• חוסר שיניים המביא שיניים סמוכות לנטות לעבר המרווח.
מהלך הטיפול
בתחילת ההליך ייקבע מפגש ביקור ראשוני, לטובת אבחון וחוות דעת פרטנית וכללית אודות מצב החניכיים, השיניים והפה באופן כללי. הפגישה הראשונה אינה מחייבת דבר לגבי פגישות או טיפול המשך, אלא מיועדת להיכרות הדדית בין המטפל למטופל ולהערכת מצב הפה ובריאותו. במהלך הפגישה יבקש הרופא לקבל נתונים בנוגע לבריאות המטופל, לרבות מחלות כרוניות, תרופות הנלקחות באופן קבוע וכדומה. במקרה שאין בעיות מיוחדות שעשויות לעכב את מתן הטיפול, הרופא יכתוב המלצה רשמית על טיפול יישור שיניים שיפתור את הבעיות שנתגלו, במידה ואכן נתגלו כאלה.
לפני תחילת הטיפול יופנה המטופל לביצוע צילומים מיוחדים במכון חיצוני, שיפיק אבחון דנטלי ממוחשב, ממנו יוכל הרופא להבין את סטיות המשנן והלסת, דבר שיאפשר מתן טיפול מיטבי למטופל.
הביקור הבא במרפאה יכלול את השלב הראשון של התהליך האורתודונטי, כולל הדבקת הסמכים על השיניים, שהם מעין “מנעולים” עשויי מתכת אל-חלד המודבקים עם דבק מיוחד על השיניים. הסמכים מחוברים באמצעות חוט קשתי ומפעילים על השיניים כוח מתאים המביא לתזוזתן למקום הנכון, בהתאם לתוכנית הטיפול.
הלחץ המופעל על השיניים הוא לחץ מינימאלי אך קבוע והמטופל עשוי להזדקק למספר ימים עד שיסתגל למכשור החדש בפה. בימים הראשונים עשויים לחוש תחושות של “דקירה” עד ההסתגלות. בהמשך הטיפול המטופל יוזמן למרפאה אחת לחודש על-מנת להחליף גומיות ולבצע מתחילה מחודשת לחוט המתכת.
מהו משך הטיפול?
זמן הטיפול האורתודונטי קצר יחסית ונמשך כשנה עד שנה וחצי ברוב המקרים. השלב הפאסיבי שאחרי הטיפול נמשך כל החיים לטובת שימור התוצאה, אך הוא אינו מורגש ואינו מטריד כלל. במקרים בהם לא נעשה טיפול קיבוע ושימור יהיה, בדרך כלל, צורך בהשלמת התהליך בגיל מבוגר בשל התנועה הבלתי נפסקת של הלסת.
מהן השיטות הקיימות ליישור שיניים לנוער?
שנן שתי קבוצות עיקריות של מכשור: מכשור בלתי נראה ומכשור נראה, והיום יש את שתי האפשרויות הם הטיפול במסכים (“ברזלים”) והן בטיפול בפלטה או קשתיות.
ברוב המקרים מעדיפים בני הנוער מכשור בלתי נראה שלא יפגום המראה החיצוני שלהם בזמן הטיפול. פלטות שקופות של אינוויזליין הן דוגמא לכך, וכן סמכים שקופים או פנימיים. לא כל השיטות מתאימות לכל הטיפולים ויש צורך לוודא את ההתאמה עם הרופא המטפל, והטיפולים הבלתי נראים הם כמובן יקרים יותר ברוב המקרים, אך פער המחיר אינו גדול ובדרך כלל מצדיק את ההשקעה.
לדוגמא: הפלטות השקופות מתאימות לטיפול שלאחר בקיעת המשנן הקבוע. פלטות שקופות אלו אינן בולטות לעין אך הטיפול דורש שיתוף פעולה מוחלט בין המטופל למטפל, שעליו להתבטא בעיקר בלבישה הקשתיות במשך רוב שעות היממה. יתרון הטיפול: קשתיות שקופות מאפשרות פתרון אסתטי מעולה לאלו המבקשים ליישר את שיניהם באופן שאינו בולט לעין.
הערך המוסף
טיפולי יישור שיניים לנוער מאפשרים להתגבר על בעיות כמו שיניים מסובבות ועקומות, צפיפות רבה בשיניים או מרווחים גדולים מדי ועוד. כהורים לילדים אנחנו צריכים להיות מודעים היטב לחוויית גיל ההתבגרות והשלכותיו. גיל זה כולל התנסויות, גילויים, הרחבת אופקים ובחינת גבולות, ומושם בו דגש חזק על השייכות החברתית והמראה החיצוני. גם כאשר נדרש יישור שיניים בשל בעיה בריאותית, באפשרותנו לעזור לנערה או לנער לחוש בטוחים יותר בעצמם באמצעות מראה שיניים יפה, תוך כדי הטיפול ממש, כדי לא לפגוע בבטחונם העצמי או בחיי החברה שלהם.