על פי הערכות שונות, יותר מ-90 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מדלקת חניכיים ברמה כלשהי, כאשר אצל אחוז מסוים, מדובר במצב כרוני שעלול להעמיד אותם בסיכון לבעיות נוספות. מחלות חניכיים גורמות לדימום בחלל הפה, ריח רע, נפיחות ורגישות, אבל לא רק. בהיעדר טיפול, הן יכולות גם לגרום לאובדן העצם שתומכת בשן ואף לאובדן שיניים.
עם זאת, לא כאן מסתיימת ההשפעה של דלקת החניכיים על הבריאות. מחקרים מצאו כי אנשים שסובלים מדלקות חניכיים נמצאים בסבירות גבוהה יותר למחלות לב, לרבות התקף לב. במחקרים אחרים נמצא קשר בין הבעיה הנפוצה לבין סיכון מוגבר לדמנציה.
מצב כרוני של דלקת בכל איבר בגוף אף פעם לא תורם לבריאות, וייתכן כי מחלת חניכיים משפיעה גם על היבטים נוספים בבריאות, שאנחנו בכלל לא מודעים אליהם. החדשות הטובות הן שזהו לא מצב שמוכרחים להשלים איתו ובהחלט ניתן לטפל בו. כל מה שצריך זה אחריות אישית והיצמדות לכמה כללי ברזל חשובים:
-
הבינו כיצד באמת לצחצח את השיניים
צחצוח אגרסיבי מדי של השיניים עלול לגרום לנסיגת חניכיים, שרק תחמיר את הבעיה ותגביר את הסיכון לאובדן השיניים. במקום זאת, צחצחו את השיניים לפחות פעמיים ביום עם מברשת עדינה ורכה. ניתן אפילו לטבול את מברשת השיניים למים רותחים לפני השימוש כדי לרכך אותה.
יש לצחצח בעדינות גם את קו החניכיים, הוא החיבור שבינם לבין השן, ולהקפיד להשתמש בחוט דנטלי לפחות פעם ביום, לניקוי שאריות מזון. אם אתם לא אוהבים את החוט הדנטלי, ניתן לרכוש גם מברשות ייעודיות לניקוי הרווחים בין השיניים, מעין קיסמים קטנטנים ועדינים המצליחים לחדור לרווח הצר בין שן לשן.
-
שפרו את אורח החיים שלכם
בטח לא יפתיע אתכם שעישון, היעדר פעילות גופנית, לחץ נפשי ושינה מועטה פוגעים לכם בבריאות, אבל חשוב שתדעו שההשפעה של ההרגלים הרעים הללו לא פוסחת על חלל הפה שלכם. מחקרים קשרו בין כל הפרמטרים האלו, לבין סיכון מוגבר לדלקות חניכיים. אם תצליחו לנהל אורח חיים בריא ומאוזן יותר, זה ישתלם לא רק לחניכיים שלכם, אלא כמעט לכל היבט בבריאות הגוף והנפש.
-
הגבירו את צריכת הוויטמינים
מחקר שפורסם בכתב העת המדעי American Journal of Clinical Nutrition , בחן נתונים על 6,700 בני אדם, ומצא כי אלו עם השיעור הגבוה ביותר של ויטמין D בגופם היו בסבירות נמוכה ב-20 אחוזים לפתח מחלות חניכיים. מחקר אחר של המרכז לחקר תזונה מערבית בארצות הברית, מצא כי גם צריכה של ויטמין C תעזור להפחית את הדימום בחניכיים שנוצר בעקבות מחלות חניכיים.
-
שפרו את התפריט
תה ירוק או שחור מכיל פוליפנולים, שהם נוגדי חמצון עוצמתיים המונעים הצטברות של פלאק בשיניים, ובכך יכולים להפחית משמעותית את הסיכון למחלות חניכיים. חלב עשיר בסידן יסייע למנוע את הרס העצמות שתומכות בשיניים, כמו גם סלמון, שקדים ועלים ירוקים דוגמת קייל וברוקולי. גם אם תשלבו רק חלק מהמאכלים האלו בתפריט היומי, תוכלו לספק לגוף מרכיבים חיוניים רבים שיתרמו לו בהרבה, יותר ממובן אחד.
-
ישרו את השיניים
מספר מחקרים מצאו קשר ישיר בין שיניים שאינן ישרות ומסודרות, לבין סיכון מוגבר למחלות חניכיים. למה זה קורה? משום שברווחים שנוצרים בין שיניים שאינן מסודרות, עקומות או מסובבות, נותרים לא פעם חלקיקים מהמזון שאנחנו אוכלים, אשר “תורמים” לשגשוג החיידקים באזור שניזונים מהם.
יישור שיניים תורם לא רק לשיפור האסתטיקה של חלל הפה, אלא גם לשמירה על הבריאות של האזור החשוב הזה. כיום ניתן לבצע יישור שיניים יעיל בעזרת טכנולוגיות מתקדמות, לבני נוער אך גם בגיל מבוגר ובאמצעות אביזרי יישור נסתרים, שיפחיתו את המבוכה שחלק מהאנשים עלולים להרגיש בעקבות הטיפול.