השיניים בפה תמיד נמצאות בתנועה אך היא מאוד מינימלית עד שקשה להבחין בה. גם לאחר שהוא עוברים יישור שינה עם, הן ממשיכות לזוז לאורך החיים. התנועה של השיניים והתזוזה שלהן יכולה להיות תוצאה של לחץ שנוצר על הלסת כתוצאה מאכילה ודיבור, מחלות חניכיים שונות ואף חריקה של השיניים. השינוי יכול להיות גם תוצאה של השנים שעוברות אך ישנן דרכים שבאמצעותן למזער את תזוזת השיניים.
למה זה קורה?
כאשר עוברים הליך אורתודנטי של יישור, השיניים זזות ממקומן הטבעי ולאחר שמבצעים הסרה של הפלטה או מגשי היישור בהם השתמשו למטרת היישור, השיניים עלולות לזוז בחזרה אל מקומן. מדובר בהליך טבעי שבא לידי ביטוי ובולט יותר אצל מטופלים מסוימים בעוד שאצל אחרים תתרחש מעט מאוד תנועה של השיניים. מטופלים שלהם מותאם ריטיינר קבוע גם כן נמצאים בקבוצת סיכון של תזוזת שיניים לאחר יישור אך במרבית מן המקרים התזוזה תהיה תוצאה של חיבור לקוי של ריטיינר או שבירה של אחד הקשרים שמחברים את הריטיינר בפה. תזוזה של שיניים לאחר יישור קשורה גם למצב עצם הלסת ובריאות החניכיים. מחלות חניכיים או בעיה בריאותית אחרת שגורמת לאובדן עצם מקשה על השיניים להישאר במקומם לאחר שמסירים את הפלטות. מחלות חניכיים עלולות להוביל לבעיות חמורות בפה ולהצטברות ריקבון באזור החניכיים ואף בעצמות שמתחת לשיניים. ריקבון מחליש את הבסיס שמשמש כמערכת תמיכה של השיניים וכתוצאה מכך נוצרת תזוזה של השיניים. תזוזת שיניים אחרי יישור יכולה להתרחש במקרים שמדובר במטופל שחורק שיניים וכתוצאה מכך נוצר בלאי ולחץ שגורם לה שיניים לצאת ממקומם. למטופלים שנוטים לחרוק שיניים ועוברים תהליך יישור, מומלץ להשתמש במגן פה בזמן השינה על מנת להפחית את הלחץ על השיניים. סיבה נוספת לתזוזת שיניים אחרי יישור (שיכולה גם להתרחש ללא קשר לתהליך היישור), היא אובדן של שכבת האמייל שמגנה על השן וזאת כתוצאה מפציעה או חשיפה מוגברת לחומציות שנמצאת במזון שאנו צורכים. אובדן שכבת האמייל יכולה ליצור שינוי במבנה של השיניים ולבסוף לגרום לתזוזה שלהן.
מה ניתן לעשות?
למרבית המטופלים שעוברים תהליך יישור שיניים באמצעות פלטה מותאם ריטיינר שיש להקפיד להשתמש בו במהלך השינה בלילה ובמקרים מסוימים לכמה שעות במהלך היום. מומלץ לעקוב אחר ההוראות של האורתודנט על מנת לשמור על התוצאות של יישור השיניים. במקרים מורכבים יותר, ההמלצה תהיה לאט עם ריטיינר קבוע שיורכב לאחר ההסרה של הפלטות ובאמצעותו ניתן יהיה למנוע את תזוזת השיניים. מטופלים אלה נדרשים להגיע באופן קבוע לבדיקות שגרתיות אצל האורתודנט והסיבה לכך היא שגם בעיה שנוצרה בחיבור הריטיינר במיקום אחד בלבד עלול להוביל להחמרה שיצריך טיפול מקיף יותר. כאמור, אצל מטופלים שנותנים לחרוק שיניים קיימת סבירות גבוהה יותר לתזוזה של השיניים – ביקור במרפאה וזיהוי הסימנים של דפוסי בלאי בשיניים על ידי הרופא יכולים להביא לפתרון כמו מגן פה שהמטופל מרכיב בלילה ומונע את חריקת השיניים.
הקפדה על היגיינית השיניים
שמירה על היגיינת שיניים טובה היא הכרחית וכוללת צחצוח השיניים לפחות פעמיים ביום, ניקוי באמצעות חוט דנטלי פעם ביום ואף הגעה למרפאת השיניים למטרת בדיקות שגרתיות של הפה והשיניים. על מנת למנוע את תזוזת השיניים יש גם להימנע מפעולות שעלולות לפגוע בבריאות השיניים כמו עישון, צריכה מוגברת של מאכלים עתירי סוכר ואף צריכת אלכוהול מוגזמת. במידה וקיים חשש להתפתחות של מחלת חניכיים יש לפנות אל רופא השיניים ולקבל את הטיפול המתאים.