השיניים שלנו חזקות, עמידות ומשרתות אותנו עשרות שנים, בתקווה רבה ללא בעיות מיוחדות. אך לא כולנו התברכנו בשיניים מושלמות, ישרות ואסתטיות, הפתרון הטוב ביותר הוא טיפול אורתודנטי בעזרת גשר לשיניים. מהו גשר לשיניים? מהן גומיות בשיניים ולמה הן משמשות? האם יש כמה סוגי גומיות? מה עושים אם גומייה נקרעת או הולכת לאיבוד והאם כל גשר כולל גומיות לשיניים?
מהו גשר לשיניים?
גשר לשיניים משמש ליישור שיניים שצמחו במנח לא תקין. המטרה היא להזיז את השיניים לאט לאט למיקום נכון יותר פונקציונלית ואסתטית. הגשר המסורתי מורכב מסמכי מתכת המודבקים לשיניים ומחוברים ביניהם על ידי חוטי מתכת וגומיות (מיד נגיע אליהן). לאורך הטיפול האורתודונט מכוון את הגשר כדי ליצור לחץ מתון על השיניים והלסתות ולהזיז אותן למנח נכון. משך הטיפול יכול להיות קצר, מספר חודשים בלבד או להימשך מעל שנתיים, כל מטופל והצורך שלו. גשר לשיניים ניתן להרכיב מגילאי העשרה מוקדמים ועקרונית גם עד גיל הזהב אם יש בו צורך.
מה תפקיד הגומיות בשיניים?
כשאנו אומרים גומיות בשיניים הכוונה היא בדרך כלל לאותן גומיות קטנטנות המקיפות את הסמכים. גומיות אלו מורכבות על ידי האורתודונט ותפקידן לקבע את החיבור בין הסמכים לחוטי המתכת. סוג נוסף של גומיות בשיניים הן גומיות בין לסתיות שתפקידן להפעיל כוח נוסף על הלסתות כאשר נדרש תיקון מנח לסת ולא רק מנח השיניים עצמן (פירוט על גומיות בין לסתיות בהמשך).
האם כל גשר כולל גומיות?
לא בהכרח, גשר סמכים מסורתי כולל גומיות לשיניים אך ישנם סוגים אחרים של גשרים שלא עושים שימוש בגומיות בכלל. לגבי גומיות בין לסתיות, רוב המטופלים בגשר ליישור שיניים צריכים תקופת טיפול גם בעזרת גומיות אלו אם כי לאו דווקא לפרק זמן ארוך.
גשר בשיניים עם גומיות צבעוניות
כשמדובר על גומיות לשיניים שהן חלק מגשר סמכים מתכתי מסורתי, אין הבדל משמעותי בין סוגי הגומיות השונות. הרופא האורתודונט מחזיק במרפאתו את מותג הגומיות הנבחר על ידו משיקוליו המקצועיים. יוצא דופן אחד שניתן להצביע עליו הוא צבען של הגומיות. בעוד שמבוגרים העוברים יישור שיניים יעדיפו להסתיר אותו ככל האפשר (כך גם מתבגרים בדרך כלל), הרי שילדים צעירים לפעמים מבקשים דווקא להבליט אותו על ידי גומיות צבעוניות. אכן, ישנו חן מסוים בגשר לשיניים בילדים צעירים ותוספת של גומיות צבעוניות מדגישה אותו. את הגומיות אפשר לבחור במגוון גדול של צבעים, בצבע אחיד או במספר צבעים שונים לפי העדפותיהם של המטופלים. מכיוון שאפשר להחליף את הגומיות מבלי לפגוע בגשר, גם במקרים בהם המטופלים מתחרטים אין כל בעיה לשנות את צבע הגומיות.
גומיות בין לסתיות
בנוסף לגומיות המקיפות את הסמכים, במקרים רבים ישנו צורך בשימוש גם בסוג נוסף של גומיות לשיניים – גומיות בין לסתיות. גומיות אלו גדולות יותר ונועדו לאפשר תיקון מנח הלסתות יחסית אחת לשנייה, לקרב את הלסתות לתיקון מנשך או רווח בין השיניים התחתונות והעליונות בשל מיקום לא תקין של הלסתות. גומיות אלו מגיעות במספר גדלים ועוצמות חוזק ומורכבות על ידי המטופל עצמו לפי הנחיית האורתודונט. המיקום הנפוץ ביותר להרכבת הגומיות הוא בפנים הלסת, בשיניים האחוריות כך שהן בדרך כלל אינן בולטות. במקרים מסוימים יש להרכיבן בשיניים הקדמיות. בדרך כלל יש להרכיב את הגומיות לאורך כל היום ולהוציא אותן רק כשמצחצחים את השיניים (אם הן לא מפריעות לאכילה אפשר להשאיר אותן). המיקום המדויק, משך הזמן שיש להרכיב אותן בכל יום ומשך הטיפול הכולל נקבע אינדיבידואלית לכל מטופל על פי נתוניו וצרכיו על ידי האורתודונט.
מה עושים אם גומייה נקרעת או משתחררת?
גומיות אורתודונטיות, גם בין לסתיות וגם גומיות הסמכים עמידות מאוד ולא נוטות להיקרע או להשתחרר בקלות כך שאין כל בעיה לאכול עם גשר בשיניים עם גומיות, לשתות משקאות חמים או קרים ולצחצח שיניים. אך למרות זאת, הגומיות אינן בלתי פגיעות לחלוטין ויכולות להיקרע או להשתחרר למשל כאשר משתמשים בשיניים שלא למטרת אכילה כמו פתיחת אריזה עם השיניים. לעיתים, גם מזון קשה מאוד עלול לפגום בגומייה. כמו כן, במידה ודוחים את מועד החלפת הגומיות הן עשויות לסבול מבלאי. במידה וגומייה משתחררת ונופלת או נקרעת אין חשש מידי לפגיעה בגשר או בתוצאות יישור השיניים. כל מה שצריך לעשות זה לפנות אל האורתודונט ולבקש תור להרכבת גומייה חדשה. במידה ומסיבה מסוימת לא יכולתם לגשת לאורתודונט זמן רב להחלפת הגומיות, אם הייתם מנועים מלהגיע להחלפת גומייה חסרה או קרועה חשוב מאוד ליידע את האורתודונט לגבי משך הזמן המדויק שבו הייתם ללא הגומייה כדי שיוכל להתאים את המשך הטיפול.
האם ישנן אופציות נוספות ליישור שיניים חוץ מגשר מסורתי עם גומיות?
לגשר סמכים יתרונות רבים – הוא אינו יקר יחסית לשיטות אחרות ליישור שיניים, הטיפול בו אינו ארוך במיוחד, כל אורתודונט מוסמך להרכיב אותו והוא מתאים לכל מצב דנטלי, גם מקרים מורכבים מאוד. מדובר על שיטה וותיקה ליישור שיניים עם אחוזי הצלחה גבוהים מאוד. עם זאת, ישנן גם שיטות אחרות, פחות בולטות ליישור שיניים שלא דורשות להרכיב גשר מתכתי עם גומיות. ראשית, ישנם סוגי סמכים חדשניים שלא דורשים גומיות כלל. שנית, ישנה אפשרות לגשר חרסינה עם גומיות שקופות או לבנות (פחות בולט מגשר מתכתי) ולבסוף, יישור שיניים שקוף בקשתיות ללא גשר קבוע. עם זאת, כאן מדובר על גומיות קטנות ולא גומיות בין לסתיות. כאשר אלו נדרשות לרוב הן האופציה הטיפולית הטובה ביותר, הפשוטה והיעילה ביותר. ניתן להרכיב אותן עם כל סוג של גשר כולל גשר סמכים שקופים בו הן מתחברות לזיזים קטנים בצידי הקשתיות.