אורתודונטיה מטפלת במנח השיניים ועמדת הלסתות, יישור שיניים בעזרת מכשור אורתודנטי המותקן בתוך חלל הפה, לרוב ממש על גבי השיניים עצמם, אותו “גשר” המוכר לכולנו. מטרת העל של טיפול אורתודנטי היא מנח לסתות תקין ושיניים ישרות בכל גיל (לא רק בילדים ונוער). אך על אורתודונט גם לקחת בחשבון את מצב השיניים הכללי וכמובן – בריאות החניכיים. מה אם כך הקשר בין דלקות חניכיים ויישור שיניים? האם התהליך האורתודנטי מועיל או מזיק לחניכיים?
האם חייבים לטפל בדלקת חניכיים לפני יישור שיניים?
התשובה הקצרה היא בהחלט, חייבים לטפל בדלקת חניכיים לפני שמתחילים תהליך של יישור שיניים. טרם הרכבת הגשר, רופא השיניים יוודא שהשיניים והחניכיים בריאות, שאין דלקות חניכיים, עששת פעילה וכדומה. אם התגלו בעיות בקשת השיניים סטנדרט הטיפול דורש לפתור אותן טרם תחילת היישור. מעבר לסיבות הברורות לטיפול בדלקת חניכיים ועששת שהרי לא נרצה להזניח אותן ממילא, כדי שתהליך היישור יצליח השיניים והחניכיים צריכות להיות בריאות. יישור שיניים מזיז את השיניים בתוך עצמות הלסת ורקמת החניכיים, כאשר ישנה דלקת היא עשויה להחמיר ולחבל בתהליך עד לכישלון היישור.
האם יישור שיניים יכול לעזור להילחם בדלקות חניכיים?
באופן מעניין, מי שסובל מדלקות חניכיים ותופעות הקשורות אליהן כמו נסיגת חניכיים וחשיפה של שורשי השן עשוי לגלות שתהליך היישור עוזר לרפא את רקמת החניכיים. למעשה, תהליכים אורתודונטיים יכולים לתמוך בהחזרת שורש השן החשופה לגבולות עצם הלסת ולעודד צמיחה מחודשת של רקמת החניכיים. כמו כן, במקרים מסוימים יישור שיניים יכול לבטל את הצורך בניתוח הארכת כותרת. דרך נוספת בה יישור שיניים תורם לבריאות החניכיים היא על יצירת קשת שיניים מאוזנת היטב. שיניים עקומות, שיניים שעולות האחת על השנייה, רווחים גדולים בשיניים ומנח לא נכון של שן יכולים לגרום לקשיים בצחצוח ושימוש יעיל בחוט דנטלי. כאשר ישנו קושי לנקות את השיניים כראוי הסיכוי לפתח דלקות חניכיים עולה משמעותית. יישור השיניים למעשה פותר את הבעיה.
האם תהליך היישור יכול דווקא להזיק לחניכיים?
כפי שראינו, עצם היישור מועיל לחניכיים אך ישנן שיטות ליישור שיניים שיכולות להוות מכשול לצחצוח יעיל של השיניים. בגשר סמכים מסורתי, אחת מתופעות הלוואי הידועות היא סיכון מוגבר לעששת ודלקת חניכיים. בגשר לינגואלי (פנימי) הסיכוי אף גבוה יותר. הסיבה לכך היא קושי בניקוי יעיל של קשת השיניים בגלל נוכחות ההתקן הדנטלי. דרך מצוינת למזער את הסיכון הזה היא כמובן לנהוג לפי הנחיות רופא השיניים בדבר שמירה על היגיינה, הימנעות ממזונות שעלולים להיתקע בגשר וטיפולי שיננית סדירים עד לסיום תהליך היישור.
כל כמה זמן מומלץ להגיע אל השיננית לניקוי שיניים במהלך תהליך היישור?
לכל אדם מומלץ להגיע לניקוי שיניים יסודי על ידי שיננית אחת לחצי שנה. במהלך הטיפול האורתודנטי ההמלצה היא בדרך כלל להגיע אחת לשלושה חודשים כדי לוודא שאין הצטברות פלאק על הגשר. כמובן שכל מקרה לגופו והאורתודונט ייתן את המלצתו לכל מטופל באופן אישי.
מה לגבי גשר שקוף? איך הוא משפיע על החניכיים?
יישור שיניים שקוף, בדיוק כמו שיטות היישור האחרות יכול בהחלט להועיל לבריאות החניכיים בטווח הארוך. אך בגשר שקוף ישנו יתרון בולט מאוד – הוא ניתן להסרה. מכיוון שלא מדובר על התקן קבוע למעשה הסיכון של דלקת חניכיים ועששת כמעט שאינו קיים. את הגשר מוציאים ממילא בזמן אכילה ושתיה כך שאין הגבלה על סוג המזונות שניתן לאכול. כאשר מקפידים על צחצוח השיניים לפי הוראות הרופא וניקוי של הגשר, השיניים והחניכיים נותרות נקיות, לבנות ובריאות לאורך תהליך היישור.