עקרונית, אפשר לעבור יישור שיניים עד גיל 120 כל עוד המטופל לא סובל ממגבלות המונעות את ההליך. כמובן שככל שהגיל עולה, כך יש סיכוי גבוה יותר לתופעות כמו דלקות חניכיים, להימצאותם של שחזורים ישנים בפה שדורשים התייחסות ולהיווצרותן של בעיות מערכתיות שעלולות למנוע את האפשרות לעבור יישור שיניים. עם זאת, כל מי שרוצה לשפר את המראה של השיניים שלו בכל גיל, כולל לעבור יישור שיניים מומלץ לו לגשת אל מרפאת השיניים לבדיקה והערכת המצב. כיום, ישנן המון אפשרויות ליישור שיניים לאחר גיל ההתבגרות שלא היו זמינות פעם ורופא שיניים מנוסה בהחלט יכול להתאים לכל מטופל תכנית מתאימה ואישית.
מה המגבלות ביישור שיניים למבוגרים?
כדי להעריך את סיכויי ההצלחה של יישור השיניים במבוגרים ולהתאים את השיטה הנכונה, האורתודונט יתייחס למספר היבטים בבריאות מערכת הלסת-שן והבריאות כללית, למשל:
- מגבלות מכניות וביולוגיות – כדי לעבור תהליך מוצלח של יישור שיניים צפיפות העצם ואספקת הדם ללסת חייבות להיות תקינות ומתאימות. יישור שיניים הוא למעשה לא רק תהליך של הזזת השיניים אלא גם הרס ובניה מחדש של עצם הלסת, תהליך זה דורש אספקת דם תקינה וצפיפות עצם בריאה. בילדים, מכיוון שגם ככה תהליך זה מתרחש בזמן הגדילה של הלסת אין שום מניעה לבצע יישור שיניים. במבוגרים, נדרשת הערכה.
- הבריאות הכללית – מי שסובל מבעיות בריאות הקשורות לאספקת הדם לחניכיים, מחלות עצם (כמו אוסטיאופורוזיס) או מנוע מלעבור הליכים דנטליים באופן כללי (למשל חולים אונקולוגיים בזמן טיפולים) ייתכן שלא יוכל לעבור יישור שיניים.
- תיקון ליקוי סגר – בילדים, התהליך טבעי ופשוט יחסית מכיוון שהלסת טרם סיימה את התפתחותה ואפשר להשפיע על המפרקים מהר יותר ועם פחות תופעות לוואי. במבוגרים, שינויים במבנה הסגר מורכבים יותר ודורשים זמן רב יותר. כמו כן, הם עשויים להיות מלווים באי נוחות.
- החניכיים – מחלות חניכיים בילדים נדירות מאוד עד לכדי לא קיימות. במבוגרים, למרבה הצער מדור על מצב שכיח. כאשר מטופל סובל ממחלת חניכיים חייבים לטפל בה קודם ורק לאחר מכן אפשר לשקול יישור שיניים. הסיבה לכך היא שיישור שיניים בזמן מחלת חניכיים פעילה עשוי לגרום לנזק לרקמות התומכות בשן ובמקרים מסוימים אפילו לנשירת שיניים.
- אמצעי שיקום ושחזור קיימים – ככל שהגיל עולה, כך עולה הסיכוי לקיומם של שחזורים בחלל הפה כולל סתימות, כתרים, גשרים והשתלות שיניים. לפעמים אין בעיה לעבור יישור שיניים יחד עם השחזור הקיים אך לעיתים אלו יהוו מכשול ויהיה צורך להתייחס אליהם תחילה לפני יישור השיניים. במקרים מסוימים, שחזורים נרחבים ימנעו את האפשרות לעבור יישור שיניים לחלוטין והרופא יציע פתרונות אחרים.
האם ישנן מגבלות תפיסתיות ליישור שיניים למבוגרים?
מבוגרים המגיעים לתהליך עושים זאת עם המון מוטיבציה. הם קיבלו החלטה לטפל בשיניים שלהם, בדרך כלל אחרי הרבה שנים של חוסר נוחות, של תחושת אטרקטיביות פחותה ואפילו ביישנות בחיוך, אכילה ודיבור. הם קיבלו החלטה למען עצמם והם מוכנים לעבור כל תהליך שיידרש ולשלם את הסכום הנדרש בדרכם אל שיניים ישרות ויפות. אך בנוסף למוטיבציה, פעמים רבות מבוגרים מגיעים גם עם צפייה גדולה מאוד שלא תמיד תואמת את המציאות. יישור שיניים לאחר גיל ההתבגרות אפשרי, לא אחת עם תוצאות מאוד מרשימות אך בדרך כלל הוא לוקח זמן, נדרשת מחויבות גבוהה ומשמעת עצמית ובעיקר – סבלנות הבנה שלא פעם, מדובר על תהליך מעט ארוך ומורכב.
האם ישנם סיכונים ביישור שיניים למבוגרים?
ליישור שיניים באופן כללי אין סיכונים כלשהם. כאשר היישור נעשה על ידי אורתודונט בעל ניסיון ביישור במבוגרים ונעשה תיאום ציפיות ריאלי ומקצועי התוצאות מספקות ומשפרות משמעותית את האסתטיקה הכללית של הפנים. מעבר לכך, ישנה חשיבות מכרעת לביצוע יישור שיניים רק לאחר התייחסות למצבו הבריאותי הכללי של המטופל, תרופות שהוא לוקח באופן קבוע וכמובן בריאות החניכיים והשיניים. אורתודונט מקצועי יוודא תחילה “שהבסיס יציב” ורק לאחר מכן יתחיל בתהליך היישור.
מה לגבי קיבוע? האם יש צורך לאחר יישור שיניים במבוגרים?
בדרך כלל כן, בדיוק כמו במתבגרים, יש צורך בקיבוע כדי לוודא שהשיניים לא ינדדו חזרה למקומם המקורי. הקיבוע שם על מנת לאפשר לעצמות הלסת להתייצב ולהחזיק את השיניים במקומן הנכון והחדש. במקרים מסוימים, קיבוע זמני יספיק אך במקרים אחרים יש להרכיב אמצעי קבוע, כל מטופל והנתונים האישיים שלו.
כמה זמן נמשך תהליך של יישור שיניים לאחר גיל ההתבגרות?
משך הטיפול הכללי תלוי מאוד בצורך הדנטלי והאסתטי. במקרים קלים, כאשר לא נדרש יישור משמעותי, כשאין צורך בהליכים מקדימים (כמו הסרת שיניים עודפות או טיפול בשחזורים ישנים) אפשר לעבור יישור שיניים בכ-9 עד 12 חודשים בלבד. במקרים אחרים, משך הזמן הכולל יכול להגיע לשנתיים ויותר, כל מטופל והנתונים האישיים שלו.
מה האופציות הטובות ביותר ליישור שיניים למבוגרים?
יישור שיניים למבוגרים נעשה לא רק תוך התחשבות בתוצאות הרצויות אלא גם בדרך שהמטופל עובר ובעיקר – בדיסקרטיות. מבוגרים נמנעים לפעמים מלעבור יישור שיניים ולו בשל העובדה שגשר בשיניים בולט. לכן, אפשרויות כמו יישור שיניים לינגואלי (בצד הפנימי של השיניים), גשר סמכים שקופים וגשר חרסינה פותחו. אך השיטה הדיסקרטית ביותר היא גשר קשתיות שקופות. בשיטה זו היישור נעשה ללא הדבקה של “קוביות” על השיניים אלא בעזרת סדרה של קשתיות שקופות לחלוטין. מדובר על מהפכה בעולם יישור השיניים שמאפשרת לטפל בבעיות אורתודונטיות שונות ומגוונות בדיסקרטיות מלאה. הגשר השקוף כמעט בלתי נראה, הוא לא דורש טיפול מיוחד, הוראות השימוש פשוטות (להכניס את הגשר לכ-22 שעות ביממה, להוציא בזמן אכילה) והתוצאות מרשימות.