במצב תקין, השיניים הקדמיות מכסות את העליונות כשאנו סוגרים את הלסתות. אך ישנם אנשים ששיניהם התחתונות הן אלו שמכסות את העליונות, תופעה זו מכונה מנשך הפוך והיא מתרחשת בכ-5 עד 10 אחוז מהאוכלוסייה. במקרים קלים, קשה להבחין במנשך הפוך והוא אינו מפריע בדבר. אך כאשר מדובר בסטייה בינונית עד קשה המנשך ההפוך יכול לגרום למגוון תופעות כגון קושי באכילה ודיבור, בעיות בליעה, קשיי נשימה במיוחד בשינה, סיכון מוגבר לעששת ואפילו עיוות של מראה הפנים. הסיבה העיקרית למנשך הפוך היא גנטית, מרבית האנשים להם בעיות מנשך יורשים אותן מהוריהם. סיבות נוספות כוללות מציצת אצבע עד גיל מאוחר, דחיפת לשון ועוד. כיצד מטפלים במנשך הפוך? מדוע כדאי לטפל כבר בגיל תעיר והאם ניתן בכל זאת לתקן מנשך הפוך גם בגילאים מאוחרים יותר?
איך מטפלים במנשך הפוך?
הטיפול במנשך הפוך תלוי בחומרת הבעיה והגיל בו הטיפול נעשה. ישנן מספר אפשרויות ליישור השיניים והלסת לטיפול במנשך הפוך, פעמים רבות משלבים יותר משיטה אחת להשגת תוצאות מיטביות.
מרחיבי לסת (עכביש שיניים)
כאשר הסיבה למנשך ההפוך היא לסת עליונה שלא התפתחה כראוי ניתן להיעזר במרחיבי לסת לתיקון הבעיה. מרחיב הלסת הוא מכשיר המורכב על גבי השיניים האחוריות וכשמו הוא – מרחיב את הלסת כך שהשיניים העליונות יסגרו כמו שצריך מול השיניים התחתונות. ישנם מרחיבי לסת נשלפים וישנם מרחיבים קבועים. מדובר בפתרון אסתטי וכמעט בלתי נראה, המכשיר מורכב בפנים הפה ללא צורך במכשור חיצוני כלשהו (שלא כמו בשיטות אחרות עליהן נפרט בהמשך). המכשיר מתאים לטיפול בילדים עד גיל 12-13, הטיפול נמשך לרוב כשנה. לאחר הטיפול יש צורך בקיבוע כדי לשמר את המנח של הלסת ולאפשר לה להתפתח כראוי עם המנח החדש.
רסן הפוך
הרסן הוא מתקן חיצוני שממוקם על המצח והסנטר ומתחבר אל גשר או פלטה בתוך הפה. המטרה של הרסן היא למשוך את הלסת העליונה קדימה ולתקן את המנשך באופן זה. הטיפול יעיל מאוד כשמדובר בילדים מתחת לגיל 10 ועשוי בהחלט למנוע את הצורך בטיפולים מורכבים יותר בעתיד. היתרון הגדול של הרסן הוא אכן היעילות שלו אך החיסרון הוא בעובדה שהוא מאוד בולט וילדים לרוב לא יסכימו להרכיב אותו בשעות היום ליד ילדים אחרים מחשש ללעג. במקרים מסוימים, בהחלט ניתן להסתפק בחבישת הרסן אחר הצהריים, שלא בשעות בית הספר ובלילה. הטיפול אינו נעים במיוחד בימים הראשונים וכולל חוסר נוחות מסוימת אך זו עוברת ומרבית הילדים מתרגלים לנוכחות של הרסן.
כיסוי סנטר
כיסוי הסנטר הוא מתקן שמטרתו להקטין את גדילת הלסת התחתונה. המתקן מורכב מקצה הראש ועד הסנטר ומושך את הלסת אחורנית כדי לשפר את העמדה שלה מול הלסת העליונה. בדומה לרסן, גם כיסוי הסנטר בולט שכן הוא מורכב מחוץ לפה. אפשר להרכיב את כיסוי הסנטר בלילה בלבד וכמה שעות במהלך היום, בשעות הערב. מומלץ כמובן להרכיב אותו כמה שיותר שעות אך מכיוון שמדובר בטיפול המתאים לילדים צעירים מאוד (מתחת לגיל 10) שיתוף פעולה עשוי להיות בעייתי.
טיפול בעזרת גשר לשיניים
גשר לשיניים משמש לטיפול במנשך הפוך מבוגרים והן בילדים בפני עצמו או בשילוב עם שיטות אחרות. במקרים שלא דורשים הזזה של עצם הלסת באופן קיצוני ניתן להשתמש בגשר סמכים (“קוביות”) לתיקון בעיות מנשך כולל מנשך הפוך. לעיתים יש צורך לעקור שן אחת או יותר כדי להרכיב את הגשר כראוי. הטיפול עשוי להמשך עד שנתיים, במקרים מסוימים יותר. לאחר סיום הטיפול מרבית המטופלים זקוקים לקיבוע (רטנציה) לשמירה על תוצאות הטיפול. טיפול בגשר לתיקון בעיות מנשך אפשרי בכל גיל אך מומלץ לעבור אותו בגיל צעיר.
גשר שקוף לטיפול במנשך הפוך
במקרים קלים של מנשך הפוך ובמיוחד במבוגרים שלא טופלו בילדות, קיימת אפשרות של תיקון המנשך בעזרת גשר שקוף. הגשר השקוף הוא למעשה סדרה של קשתיות שקופות המורכבות על השיניים. הקשתיות עשויות חומר פולימרי קשיח ושקוף כמעט לחלוטין. מכאן היתרון הגדול של השיטה – לא ניתן להבחין בגשר, גם מקרוב. לגשר השקוף מספר יתרונות נוספים כמו האפשרות להסיר אותו בזמן אכילה ושתיה, דיסקרטיות מוחלטת וזמן טיפול קצר יחסית (לרוב עד שנה). החיסרון הוא שהשיטה מתאימה רק למקרים קלים, היא נחשבת ליקרה יותר משיטות אחרות ובמרבית המקרים אינה מתאימה לילדים צעירים שכן היא דורשת מידה של אחריות שאינה מאפיינת ילדים בגילאים הללו (יש להרכיב את הקשתיות לפי הוראות מדויקות, כ-22 שעות ביממה, ישנו סיכוי לאבד אותן בידיו של ילד קט ועוד). אין הגבלת גיל לשימוש בגשר השקוף, ניתן לטפל בשיטה מגיל 18 ועד גיל 120, כל עוד המצב האורתודנטי מתאים אין מניעה.
ניתוח אורטוגנטי
במקרים קיצוניים בהם לא ניתן לטפל במנשך הפוך באמצעים שמרניים יותר, קיימת אופציה של ניתוח לשינוי מיקום הלסתות. הניתוח מבוצע על ידי כירורג פה ולסת בבית חולים תחת הרדמה מלאה ונמשך מספר שעות. מדובר בניתוח הדורש החלמה ארוכה (כשבועיים) ונחשב למורכב שכן הוא משנה לא רק את המנשך אלא את מראה הפנים ועשוי להשפיע (בתקווה רבה לטובה) על יכולת הדיבור, הלעיסה, הנשימה ועוד. מטבע הדברים, ההמלצה היא לנסות שיטות אחרות, כבר בילדות כדי לטפל במנשך ולמנוע את הצורך בניתוח.
למה חשוב לטפל במנשך הפוך כבר בילדות?
צמיחת עצמות הלסת נמשכת עד גיל 12-13 ולכן תיקון מנשך קל יותר בגילאים צעירים. כל ההתקנים לטיפול בבעיות מנשך בגילאים אלו מבוססים על מניפולציה עדינה של הלסתות בזמן גדילה טבעית ולכן הטיפול קל יותר ועם תוצאות טובות יותר. בגילאים מבוגרים, במיוחד מעל גיל 18 ובמיוחד אם מדובר במנשך הפוך בדרגת חומרה גבוהה ייתכן ולא יהיה מנוס מטיפולים פולשניים כמו ניתוח פה ולסת, טיפולים שניתן היה למנוע במקרים רבים על ידי תיקון הבעיה בגיל צעיר. אם אתם חושדים שילדכם סובל ממנשך הפוך כדאי להתייעץ עם אורתודנט מוקדם, עוד לפני גיל 10 כדי להתאים את הטיפול הטוב ביותר, כזה שלא יקשה יתר המידה על הילד ויבטיח לו שיניים ישרות ומנשך תקין בבגרותו.