הכינוי “עכביש בשיניים” מתייחס למכשיר אורתודונטי מרחיב לסת בשם Rapid Palatal Expander. השם “עכביש” ניתן לו על ידי צעירים שהשתמשו בו בשל הדמיון שלו, ובכן, לעכביש. במכשיר מורכב בפנים קשת השיניים ומקובע לשיניים האחוריות. את הטיפול עושים בגילאי ההתבגרות המוקדמים כאשר הלסת טרם סיימה את התפתחותה.
מתי משתמשים בעכביש לשיניים?
המטרה של עכביש לשיניים היא להרחיב את הלסת העליונה. במרבית האנשים, הלסת העליונה והתחתונה נסגרות במנשך תקין כאשר השיניים העליונות מכסות את התחתונות ונמצאות מעט לפניהן וגודלן של הלסתות פרופורציונלי האחת לשניה. אך כאשר מתגלה בבדיקה אורתודונטית שהלסת העליונה צרה באופן לא תקין יש צורך בתיקון שלה על ידי הרחבה כדי למנוע בעיות מנשך עתידיות.
איך המכשיר עובד?
בבסיס הרעיון מאחורי עכביש לשיניים הוא הנעה הדרגתית של הלסת העליונה. כדי לעשות זאת, המכשיר מקובע לשיניים האחוריות העליונות בעזרת מוטות מתכת דקים וכולל בורג במרכזו. את הבורג פותחים ומזיזים אחת לכמה זמן (נקבע על ידי הרופא). כל הזזה של הבורג “פותחת” את הלסת ברבע מילימטר בלבד – פתיחה קטנה זו מספיקה כדי לעודד הרחבה הדרגתית ועדינה של הלסת העליונה.
למה לצפות במהלך הטיפול?
טיפול בעזרת מרחיבי לסת כמו עכביש לשיניים נועד לשיפור ותיקון המנשך על ידי הזזה של הלסת העליונה, מטבע הדברים הטיפול מורגש ויש לצפות לאי נוחות מסוימת במהלכו. תקופת ההסתגלות הראשונית למכשיר אורכת כמה ימים בדרך כלל וכוללת תחושת אי נוחות בשל הופעת עצם זר בחלל הפה, ריור יתר, הפרעה בלשון וקשיים בהגיית מילים מסוימות. ישנם מטופלים המדווחים על גירוי בלחי או בשפה. כדי לעזור לילד להתרגל למכשיר אפשר להשתמש בשעווה לריפוד חלקי המתכת עד להסתגלות הרקמות הסמוכות לו. רצוי לאכול רק מזונות רכים וקרירים כדי לא לגרות יתר על המידה את חלל הפה. לאחר כשבוע, הילד אמור להסתגל לעכביש אך ישנם מקרים בהם לוקח קצת יותר זמן, תלוי מאוד בגילו של הילד ואופיו. תופעת לוואי נוספת שמופיעה בעקבות השימוש בעכביש היא רווח בין השיניים הקדמיות, זו היא תופעה טבעית ואינה סיבה לדאגה. הרווח ייסגר ספונטנית עם הזמן.
האם עכביש בשיניים כואב?
כאב ואי נוחות הן תחושות סובייקטיביות, וכל מטופל חווה אותן בתדירות ובעוצמה האינדיבידואלית לו. בימי ההסתגלות הראשונים ישנה אי נוחות מורגשת וייתכן שיופיע גם כאב. אלו יעברו לאחר מספר ימים עד כשבוע כאשר תקופת ההתרגלות וההסתגלות למכשיר תסתיים. בנוסף, לאחר כל סיבוב של הבורג במרכז המכשיר צפויה אי נוחות ויש מטופלים המדווחים על תחושת לחץ וכאב קל לכ-15 דקות. במידה והילד מרגיש כאב חד, כאב שלא פוסק, חש אי נוחות גדולה וכדומה חשוב לפנות אל הרופא ולהגיע לבדיקה.
האם ישנן הוראות מיוחדות בזמן הטיפול?
הטיפול בעכביש בשיניים נעשה למעשה על ידי הורי הילד ואין צורך בדרך כלל להגיע למרפאת השיניים לשם כך. את הבורג במרכז המכשיר פותחים באמצעות מפתח ייעודי המסופק יחד איתו. הוראות לפתיחת הבורג, תדירות הפתיחה ומספר הימים הדרושים עד לסיום הטיפול ינתנו על ידי הרופא האורתודונט. כדי להקל על הפעולה מומלץ לצפות בסרטוני הדרכה אונליין, ישנם לא מעט סרטונים המסבירים בדיוק איך להשתמש במכשיר (הקלידו Rapid Palatal Expander ביוטיוב ותוכלו למצוא אותם בקלות).
בנוסף, כדי לשמור על המכשיר עצמו ועל השיניים בתקופת הטיפול חשוב מאוד להקפיד על היגיינה דנטלית נאותה. יש לצחצח את המכשיר ואת השיניים שלוש פעמים ביום ולהקפיד על שתיית מים לאחר כל צריכה של מזון או משקאות (כולל חלב, תה וכדומה). יש להימנע מלעיסת מסטיק או שימוש בשיניים לפיצוח אגוזים למשל. המכשיר אמנם מאוד עמיד אך רצוי להיזהר בכל זאת בבחינת “לא להתגרות בגורל”.
כמה זמן נמשך הטיפול?
משך הטיפול תלוי רבות בצורך האורתודונטי אך לרוב מדובר על תקופה של מספר חודשים. החודשים בהם המכשיר “מופעל” (כלומר נדרש לסובב את הבורג במרכזו) מכונים התקופה הפעילה או תקופת ההרחבה. את המכשיר לרוב נשאיר במקומו גם לאחר תקופה זו כדי לקבע את תוצאות ההרחבה. ברוב המקרים, מדובר על תקופה נוספת של כשנה כך שכל הטיפול אורך כשנה וחצי.
למי לא מתאים טיפול בעזרת עכביש לשיניים?
המטרה של עכביש לשיניים היא להרחיב את הלסת העליונה כך שתתאים טוב יותר ללסת התחתונה, לתיקון המנשך. מעבר לכך, אין לו שימושים ולכן הוא מתאים רק במקרים מאוד ספציפיים. עכביש בשיניים אם כך אינו יכול להחליף גשר לשיניים כאשר הוא נדרש.
בנוסף, הטיפול מתאים רק עד גיל 12-13 ואינו מתאים למבוגרים. הסיבה לכך היא שהמכשיר מבוסס על מניפולציה של הלסת העליונה בתקופת ההתפתחות והגדילה שלה, וזו מסתיימת עד גיל 12-13 בקירוב. עבור צעירים בגילאים מאוחרים יותר שזקוקים לתיקון המנשך ישנם פתרונות אחרים. במבוגרים שסובלים מבעיות מנשך שלא ניתנות לתיקון על ידי אמצעים סטנדרטיים הפתרון הוא ניתוח לסתות (אורטוגנטי).
האם ישנן חלופות לשימוש במכשיר?
בהחלט, ישנן מספר חלופות לשימוש בעכביש לשיניים והרופא האורתודונט בהחלט יציג אותן בפני הורי הילד טרם בחירה באופציה הטובה ביותר. אלו כוללות למשל שימוש ברסן או כיסוי סנטר. חשוב מאוד לזכור שהרופא מתאים את הטיפול המומלץ לכל ילד באופן אישי ולכן לא כל פתרון מתאים לכל מקרה. אך באופן מעניין, דווקא עכביש לשיניים הוא הפתרון המועדף בדרך כלל הן על הילד והן על הוריו שכן מדובר על מכשיר קבוע בפיו של הילד שדורש מעט מאוד שיתוף פעולה מצדו (שלא כמו רסן למשל שצריך לחבוש במיוחד), הוא כמעט ואינו נראה לעין ולכן לא גורם לאי נוחות לילד והתוצאות שלו מאוד מדויקות ויעילות.