ריטיינרים לשיניים מגיעים במגוון עיצובים וסוגים ונקבעים בהתאם להעדפות המטופל והמלצת רופא השיניים. לרוב, נעשה שימוש בקיבוע נשלף לשיניים אך ישנם מקרים בהם רופא השיניים בוחר דווקא באפשרות של קיבוע קבוע לשיניים. הקיבוע מורכב ממחזיקי חוט מלוכדים ותומכים קבועים והוא דומה לאופן שבו מחברים גשר לשיני המטופל. הקיבוע בשיניים מוחזק באמצעות חומר מיוחד והוא מונח על כל שן על מנת לחבר את מערכת הקיבוע כולה. הקיבוע בשיניים יעיל במקרים של תזוזת שיניים שכן הוא מעניק לשיניים יותר יציבות.
מהו קיבוע בשיניים?
הקיבוע הוא חוט מתכת אשר מודבק לחלק האחורי של השיניים והוא ממוקם לרוב על השיניים התחתונות לאחר תהליך יישור שיניים, אך ישנם מקרים שבהם מבצעים קיבוע על השיניים העליונות בהתאם לצורך. למרות שהקיבוע אינו מודבק לשיניים לצמיתות, המטופל אינו יכול לבצע הסרה שלהם באופן עצמאי ולשם הסרתם, הוא נדרש להגיע אל מרפאת השיניים. ליטוש של הדבק אשר מחזיק את חוט הקיבוע במקומו יאפשר הסרה של הקיבוע מבלי לפגוע בשכבת האמייל אשר עוטפת את השן. הקיבוע ממלא חלק משמעותי וחיוני בטיפול האורתודונטי של המטופל. הקיבוע מחזיק את השיניים במיקום הנכון שבו הם הונחו במהלך הטיפול. מדובר במרכיב מאוד חשוב שמונע מהשיניים לזוז באופן טבעי לאחר הטיפולים חזרה אל המיקום המקורי שלהן. התפקיד של הקיבוע הוא למנוע אפשרות של נדידת השיניים חזרה אל המיקום המקורי ולוודא שכל הטיפולים שהמטופל עבר על מנת לבצע תיקון בשיניים לא היו לשווא. מרבית המטופלים ללא קיבוע בשיניים נאלצים לעבור טיפולי שיניים נוספים על מנת לתקן את השיניים ולהחזיר אותם למיקום הנכון בפה.
למה צריך קיבוע בשיניים?
במהלך טיפולי שיניים, הרצועה הפריודונטית (רקמה אלסטית אשר מחזיקה את השיניים בעצם הלסת) נמתחת על מנת לאפשר לרופא השיניים למקם מחדש את השיניים. בתום הטיפולים, לרצועה זו יש נטייה להתאושש ולנסות להחזיר את השיניים למיקום המקורי ולכן יש לנקוט באמצעים שימנעו את הצורך בטיפולי שיניים נוספים. הקיבוע בשיניים יעצור את פעולת הרצועה וימנע את התזוזה של השיניים ולכן מדובר במרכיב הכרחי שיש לשלב בתום הליכי טיפולי השיניים.
קיבוע נשלף בשיניים
קיבועים נשלפים לשיניים מיוצרים לרוב במעבדות שיניים תוך שימוש ביריעת פלסטיק שקופה אותה מייצרים תוך שימוש בחום. המבנה של הקיבוע מותאם באופן מושלם למבנה השיניים של המטופל והוא הדוק על מנת לוודא שהשיניים נשארות במקומן. השימוש בקיבוע נשלף הוא יותר שכיח והמטופל מתבקש לעשות שימוש בקיבוע למשך כל שעות היום והלילה בחודשים הראשונים לאחר טיפול השיניים. במרבית המקרים, קיבוע נשלף יכול להחזיק עד כעשר שנים לפני שיש להחליפו בעקבות בלאי טבעי של החומר ממנו הוא עשוי.
יתרונות וחסרונות של קיבוע נשלף בשיניים
לקיבוע נשלף בשיניים יש יתרונות וחסרונות. הקיבוע הוא כמעט בלתי נראה וקל מאוד להשתמש בו, הוא מכסה את כל השיניים ומגן עליהם מפני תזוזה, קל מאוד לנקות אותו כיוון שניתן להסירו (ואז לנקות אותו באמצעות מברשת מיוחדת וחוט דנטאלי), הוא מסייע בהגנה על שיקום השיניים, הוא מונע את האפשרות של חריקת שיניים וגרימת נזק נוסף לשיניים וניתן להשתמש בו כמשטח הלבנה לשיניים באמצעות רכישה של ג’ל מיוחד להלבנת השיניים מרופא השיניים ומריחתו על המקבע. ישנם גם חסרונות לקיבוע נשלף בשיניים – השימוש במקבע הוא תחת אחריותו הבלעדית של המטופל והוא נדרש לזכור להשתמש במקבע על פי ההוראות (לא כל המטופלים מקפידים על שימוש נכון ובזמן של המקבע). בנוסף, העלות של קיבוע נשלף היא די גבוהה ובמידה והקיבוע הנשלף אובד מדובר בעלויות נוספות שהמטופל נאלץ לספוג.
קיבוע שיניים קבוע
ישנם מקרים כאמור שבהם רופא השיניים מחליט להרכיב קיבוע שיניים קבוע. הקיבוע מורכב מחוט אשר מחובר מאחורי השיניים הקדמיות התחתונות והוא עוזר להחזיק את השיניים במקומן. באזור הזה קיימת סבירות גבוהה של חזרת השיניים למיקומם המקורי ומטרת הקיבוע היא לוודא שהשיניים לא זזות. קיבוע שיניים קבוע יכול לסייע גם במקרים שבהן למטופל היה מרווח גדול בין השיניים הקדמיות. לאחר שרופא השיניים מסיים את הטיפולים והחלל בין השיניים נסגר, הוא מרכיב קיבוע שיניים קבוע על מנת לוודא שהחלל נשאר סגור. מדובר בהליך יחסית פשוט ושכיח בין אם מדובר בהרכבת קיבוע על השיניים העליונות או התחתונות. עם זאת, רופא השיניים נוקט במשנה זהירות כאשר הוא מרכיב את הקיבוע על מנת לוודא שהמטופל לא יהיה מסוגל לנשוך את החוט או שתיווצר הידבקות של החוט לאזורים אחרים בפה.
חסרונות של קיבוע שיניים קבוע
קיבוע שיניים קבוע עוזר למנוע תזוזה של השיניים הקדמיות באזור שבו תזוזת השיניים היא הכי שכיחה. כיוון שהקיבוע מגן רק על השיניים הקדמיות, מטופלים מתבקשים לרוב לשלב קיבוע שיניים קבוע עם קיבוע נשלף שיגן על כל השיניים ולא רק על השיניים הקדמיות. אחד החסרונות של קיבוע שיניים קבוע הוא שהוא יכול להישבר ומרבית המטופלים לא יהיו מודעים לכך עד אשר תתרחש תזוזה של השן ובמקרה כזה, המטופל כבר יידרש לעבור טיפול שיניים נוסף על מנת להחזיר את השן למקום הנכון. במידה והמטופל אכן מבחין בשבר בקיבוע, עליו לפנות באופן מיידי אל מרפאת השיניים על מנת שיוכלו לתקן את הקיבוע לפני שנגרם נזק קבוע. חסרון נוסף הוא שהמטופל נדרש להקפיד על תזונה מסוימת שבה הוא נמנע מאכילת מוצרים דביקים, פריכים או קשים שעלולים לגרום לשבר בקיבוע. המטופל נדרש גם לבצע ניקיון של הקיבוע לאחר כל ארוחה ובסוף כל יום באמצעות חוט דנטאלי וזאת על מנת למנוע את האפשרות של הצטברות אבנית. חסרון נוסף של קיבוע שיניים קבוע הוא שלא ניתן באמצעותו לספק הגנה ולמנוע תזוזה של השיניים האחוריות בפה.