יישור שיניים הוא תהליך שרבים עוברים, עוד בגיל הנעורים, כדי לקבל שיניים ישרות, נאות ואסתטיות. כולנו יודעים שכדי ליישר את השיניים יש להרכיב גשר שמזיז את השיניים למיקום חדש ונאה יותר. אך לא רבים מודעים לצורך ברטנציה לאחר הסרת הגשר. רטנציה – קיבוע לשיניים, הוא תהליך שעוזר לשמר את התוצאות של היישור האוטודנטי ולמנוע מהשיניים לנוע חזרה למיקומן המקורי. אך מדוע השיניים זקוקות לקיבוע בכלל? אילו סוגי קיבועים קיימים? כמה זמן יש להרכיב קיבוע בשיניים וכמה זה עולה? כל התשובות לשאלות אלו ונוספות אודות קיבוע לשיניים לאחר גשר תוכלו למצוא במאמר שלפניכם.
למה השיניים שלנו זקוקות לקיבוע אחרי יישור שיניים עם גשר?
תהליך יישור השיניים נמשך בין כמה חודשים בודדים ועד לשנתיים, במקרים קיצוניים אף יותר. במהלך הזמן הזה השיניים “נמשכות” למיקום חדש על ידי הגשר – לאט לאט, השיניים זזות בתוך העצם עד שהן מגיעות למיקום שהאורתודנט יעד להן. המטרה של הגשר היא לגרום לתזוזה הזו, לא לקבע את השיניים במקומן החדש. ללא קיבוע, הן עלולות לחזור למקומן המקורי או גרוע מכך, לסטות למיקום אחר. הלסת שלנו זקוקה לזמן כדי להתרגל למצב החדש. כאן נכנס לתמונה הקיבוע לשיניים. הקיבוע מחזיק את השיניים במקומן החדש ומוודא שהן לא זזות וכך מאפשר ללסת “להחזיק” את השיניים בחוזקה במקומן החדש.
אילו סוגי קיבוע לשיניים קיימים?
הקיבוע הנפוץ ביותר הוא קיבוע קבוע העשוי חוט מתכת המודבק לשיניים (splint). החוט כמעט בלתי נראה, מותאם למבנה השיניים באופן אישי לכל מטופל, אינו מורגש ואינו מפריע. ההתקנה שלו לא מצריכה הכנה כלשהי של השיניים – אין קידוח או שיוף, ההצמדה נעשית בהדבקה. קיבוע קבוע נעשה בדרך כלל רק בלסת התחתונה אך במקרים מסוימים ניתן לעשות אותו גם בעליונה. כיום, ישנם סוגים נוספים של קיבוע מודבק העשויים חומרים פלסטיים ואפילו קיבוע העשוי פלטינה.
סוג נוסף של קיבוע הוא הקיבוע הנשלף, מכונה לעיתים גם “פלטה” לשיניים. מדובר בקשתית המיוצרת לפי מידות המטופל וניתנת לשליפה. את הקשתית יש להרכיב ביום ו/או בלילה לפי הוראות הרופא. ניתן ואף צריך להסיר אותה בזמן אכילה ושתייה וצחצוח השיניים.
האם יש תופעות לוואי לקיבוע בשיניים?
לקיבוע לשיניים אין תופעות לוואי למעט תחושת אי נוחות קלה בתקופה הראשונה. תחושת אי הנוחות נגרמת בשל נוכחות של עצם בחלל הפה שלא היה שם קודם. בדומה לגשר ליישור שיניים, לאחר תקופת ההסתגלות התחושה נעלמת והריטיינר כמעט ולא מורגש. מעבר לכך, אין כל תופעות לוואי לקיבוע, הקיבוע לא כואב, הנוכחות שלו לכשעצמה לא גורמת לבעיות מיוחדות בחלל הפה כל עוד מקפידים על שגרת היגיינה נכונה וטיפולים קבועים אצל השיננית.
מה ההבדל בין קיבוע נשלף לקבוע?
ההבדל העיקרי בין קיבוע נשלף לקיבוע קבוע הוא היכולת להוציא אותו מן הפה. קיבוע קבוע כשמו הוא – קבוע, לא ניתן לשלוף אותו והוא מורכב על השיניים באופן שלא מאפשר להזיז אותו כלל. קיבוע נשלף ניתן (ואף צריך) להסרה על ידי המטופל. הבדלים נוספים כוללים למשל:
- שמירה על היגיינה דנטלית – הקיבוע הקבוע עשוי לגרום לקושי בשמירה על היגיינה דנטלית שכן קשה לתחזק אותו ללא ביקורים סדירים במרפאת השיניים. ישנו קושי מסוים לנקות אותו כראוי בעזרת אמצעים ביתיים בלבד ולכם הוא דורש ביקורים סדירים אצל השיננית ויותר ביקורי מעקב אצל האורתודונט. מכיוון שקיבוע נשלף ניתן להסרה, קל לצחצח את השיניים ולהשתמש בחוט דנטלי לשמירה מיטבית על היגיינה. עם קיבוע נשלף אין חשש להצהבה של השיניים ואין סיכוי מוגבר לדלות חניכיים ועששת.
- שיתוף פעולה מצד המטופל- היתרון הגדול בקיבוע קבוע הוא העובדה שלא ניתן להסירו ולכן לא נדרשת כל מידה של שיתף פעולה מצד המטופל. מסיבה זו נוטים לבחור בהתקן קבוע עבור נערים צעירים ואנשים להם קושי לשמור על שגרת טיפול.
- עמידות – קיבוע נשלף ניתן לאבד או לשבור, אמנם לא בקלות שכן מדובר בהתקן דנטלי מאוד עמיד אך בכל זאת, כבר היו דברים מעולם. צעירים שסיימו הליך של יישור שיניים עשויים לאבד את הריטיינר שלהם, להפיל אותו או לפגום בו בצורה כלשהי בשל חוסר זהירות. מכיוון שמדובר בהתקן שעלותו לא קטנה, ישנו יתרון בריטיינר קבוע.
- החלפה – ריטיינר קבוע יחזיק מעמד למעלה מ-15 שנה אצל רוב המטופלים בעוד שאורך החיים של ריטיינרים נשלפים נע בין 4 חודשים ועד 10 שנים.
איך בוחרים בין קיבוע נשלף לקבוע?
הבחירה בין ריטיינר נשלף לקבוע תלויה במידה רבה בהמלצתו של הרופא האורטודנט. הרופא יבחן ראשית את הצורך האורטודנטי, מצב השיניים הכללי, יקח בחשבון את גילו של המטופל, את יכולתו לשמור על שגרת טיפול על התקן נשלף, את מצבו הבריאותי הכללי ופרמטרים נוספים ויתן את המלצתו. יחד עם המטופל, תתקבל ההחלט האם להתקין התקן קיבוע קבוע או נשלף. במקרים מסוימים, בשל בקשה של המטופל וכדי לשפר את הנוחות של ההתקן עבורו ניתן להחליף להתקן מסוג אחר.
כמה עולה קיבוע לשיניים?
המחיר של הקיבוע תלוי במידה רבה בסוג הריטיינר הנבחר כאשר ריטיינרים העשויים מחומרים מתקדמים בשיטות ייצור בטכנולוגיה חדישה יקרים יותר מריטיינרים קלאסיים. טווח המחירים נע בין כמה מאות שקלים לריטיינר פשוט ועד כמה אלפי שקלים לריטיינר מודרני ואיכותי במיוחד.
לכמה זמן יש להרכיב את הקיבוע?
השימוש בקיבוע תלוי מאוד בנתונים האינדיבידואלים של כל מטופל – גילו, הנטייה של השיניים לנוע (קשורה בעיקר למבנה הלסתות), מחלות חניכיים, שמירה על היגיינה דנטלית, הקפדה על שגרת הטיפול ועוד. מטופלים מסוימים יוכלו להרכיב קיבוע נשלף רק בשעות הלילה, אחרים יצטרכו להרכיב אותו לאורך כל היום ויוכלו לעבור לילה בלבד רק לאחר חודשים רבים של טיפול ואילו ישנם מטופלים שעבורם ההמלצה היא דווקא ריטיינר קבוע לכל החיים. הרופא הוא זה שיתן את המלצתו על סמך הנתונים הדנטליים של המטופל ולאור הממצאים בפגישות מעקב. המטרה היא כמובן לשמר את התוצאות של תהליך יישור השיניים – לשמור על שיניים ישרות, נקיות, נאות למראה ואסתטיות.