מוצץ הוא כלי עזר נפלא, הוא מרגיע את התינוק, עוזר בשינה, מהווה הסחת דעת כשצריך ועוד. השימוש במוצצים לכשעצמו אינו מהווה בעיה כלל וכלל והוא נפוץ בכל רחבי העולם. תינוקות יונקים ותינוקות הניזונים מבקבוק יכולים בהחלט להשתמש במוצץ ללא חשש לפגיעה בשיניים. אך עם זאת, חשוב לזכור שפעולת המציצה אמנם טבעית לתינוקות אך אינה רצויה כשמדובר על ילדים צעירים שבשלב זה אמורים לסיים את פרק ההנקה. האם מוצץ גורם לנזק לשיניים? איך מטפלים בשיניים עקומות ממוצץ?
באיזה גיל מומלץ לגמול ממוצץ כדי להימנע מבעיות שיניים?
מרבית רופאי השיניים מסכימים ששימוש במוצץ עד גיל 4 לא צפוי לפגוע בהתפתחות השיניים. מעבר לגיל 4 המוצץ יכול לגרום למגוון בעיות אצל ילדים לכן ההמלצה היא לגמול עד הגיל הזה. ישנם ילדים שמחליפים מוצץ במציצת אצבע, חשוב לדעת שלמציצת אצבע יכולות להיות השפעות דומות מאוד כמו מוצץ. לכן, היא אינה תחליף למוצץ ואינה הרגל רצוי עבור ילדים. כמובן שככל שהילד נגמל מהמוצץ בגיל צעיר יותר כך יורד הסיכוי להתפתחותן של בעיות המאפיינות שימוש במוצץ. מרבית הילדים מתחילים להראות סימנים לעזיבת המוצץ בגיל 2-3. רצוי בהחלט לעוד את הילד ואם אפשר לגמול אותו כבר בגילאים אלו בהחלט עדיף לא להמתין עד גיל 4.
אלו בעיות שיניים עלולות להיגרם משימוש במוצץ?
שימוש ממושך וקבוע במוצץ עשוי לגרום למספר בעיות בילדים:
- בעיות מנשך – לסת שאינה נסגרת לחלוטין, שיניים בולטות כלפי חוץ לא מאפשרות סגירת לסתות נכונה וכד’.
- רווחים בין השיניים – שימוש במוצץ עשוי לגרום לרווחים גדולים בין השיניים הקדמיות.
- שיניים בולטות – שיניים דמיות בולטות הן בד”כ תוצאה של תורשה, אך השימוש במוצץ עשוי להחמיר את הבעיה.
- תקרת הפה – שינויים בחך העליון, עיוות או הצרה.
- בליעה אינפנטילית – נוכחות של הלשון בין השיניים הקדמיות שעלולה להפריע לצמיחה תקינה של השיניים.
- בעיות דיבור והגייה – שינויים בשת השיניים והשימוש בלשון עשויים לגרום לבעיות בדיבור למשל הגייה לא נכונה של אותיות שורקות.
מעבר להשפעה על השיניים, שיניים עקומות ממוצץ יכולות להשפיע על ילדים גם מבחינה חברתית ולהשפיע על הבטחון העצמי שלהם. בעיות בדיבור, קשיים באכילה ובבליעה ועצם השימוש במוצץ בגילאי הגן יכולים להיות מקור למבוכה עבר הילד, חוסר בטחון עצמי וקושי חברתי.
האם בעיות השיניים יסתדרו אחרי גמילה מהמוצץ? באילו מקרים שוקלים התערבות?
באופן עקרוני, עבור מרבית הילדים, כל עוד השימוש במוצץ נפסק עד גיל 4 גם אם ישנו נזק מסוים לשיניים, הוא בהחלט יכול להסתדר מעצמו. למרות זאת, כל מקרה לגופו והדבר תלוי הן במידת הנזק והן במנה ההתחלתי של הלסתות והשיניים. ילדים שלא מפסיקים שימוש במוצץ או ממשיכים למצוץ אצבע עשויים לסבול משינויים במבנה קשת השיניים והלסתות. כאשר השיניים הקבועות סיימו לצמוח ניתן לבדוק את האפשרות לתיקון אורתודנטי במקרים אלו.
מהו הטיפול בבעיות שנוצרות כתוצאה משימוש ממושך במוצץ?
בהתאם לסוג הליקוי שנוצר בשיניים ובלסת והרגלים משניים להם (דחיפת לשון, מציצת אצבע וכד’) ייתכן שיהיה צורך בטיפול אורתודנטי. במקרים מסוימים משלבים את הטיפול הפיזי ביישור השיניים עם קלינאית תקשורת שעוזרת לילד בהגייה נכונה של אותיות שורקות ושינוי הרגלי השימוש בלשון בבליעה.