בקיעת השיניים הקבועות שלנו לרוב “עוברת בשלום”, כל שן יוצאת אל מקומה האחת ליד השנייה בצורה ישרה למדי ומסודרת. אך במקרים מסוימים, השיניים לא מסתדרות כראוי, קרובות מידי או עם רווחים גדולים. ישנם מקרים בהם בוקעת שן אחת או יותר במנח לא תקין, שיניים עודפות וכדומה הגורמים לצפיפות לא בריאה בקשת השיניים.
מה גורם לשיניים צפופות?
ישנם מספר גורמים אפשריים לצפיפות שיניים:
- שימוש במוצץ אחרי גיל 4 או מציצת אצבע
- לסת שאינה מפותחת
- שיניים בגדלים לא אחידים
- בקיעת שיניים קבועות בתצורה לא מסודרת
- שיניים עודפות
- שפה וחייך שסועים
מרבית התופעות הנ”ל מאובחנות בגילאי הילדות וניתנות לטיפול במגוון שיטות אורתודנטיות. אך גם מבוגרים יכולים לסבול מצפיפות שיניים בשל שינויים תלויי גיל בקשת השיניים. קשת השיניים אינה סטטית, היא יכולה לזוז, במיוחד בלסת התחתונה. בגילאים מבוגרים שיניים יכולות להתעקם, לזוז ממקומן הטבעי בשל תנועה תלוית גיל או דלקת חניכיים, נסיגת חניכיים וכמובן עששת המשפיעה על שלמות השן. למרות הדעה הרווחת, בקיעתן של שיני בינה אינה משפיעה על תזוזות קשת השיניים שכן הן לא מפעילות מספיק כוח על כל קשת השיניים כדי לגרום לתופעה.
מהן ההשפעות של שיניים צפופות?
לצפיפות שיניים עשויות להיות מספר השפעות שליליות על הלסתות וקשת השיניים. ראשית מדובר על בעיה אסתטית שגורמת למראה לא ישר ולא נאה של השיניים. שנית, היא עלולה לגרום גם לבעיות סגר ושלישית לקשיים בניקוי השיניים. כאשר השיניים צפופות מידי ישנו קושי לנקות אותן היטב במיוחד עם חוט דנטלי. התוצאה היא סיכון מוגבר לדלקות חניכיים ועששת.
איך מטפלים בשיניים צפופות?
ישנן מספר אפשרויות העומדות לרשותו של אורתודנט לטיפול בשיניים צפופות. אלו כוללות:
- יישור שיניים – ניתן לתקן צפיפות שיניים על ידי גשר. במקרים חמורים נהוג להשתמש בגשר סמכים מתכתי או גשר קוביות לבן. האורתודנט יתכנן את מהלך הטיפול כך שבסופו קשת השיניים תהיה מאוזנת מבחינת מיקום כל שן ושן ולא תסבול מצפיפות. לעיתים נדרשות גם מספר עקירות כדי להכין את השיניים לשינוי אך כמובן שכל מקרה לגופו.
- קשתיות שקופות – בדומה ליישור שיניים עם ידי גשר סמכים, במקרים מסוימים ניתן לטפל בצפיפות שיניים על ידי גשר שקוף. הגשר השקוף הוא פיתוח חדשני שמורכב מקשתיות המוחלפות אחת לתקופה כאשר כל קשתית מהווה שלב נוסף בטיפול. שלא כמו גשר מתכתי, הגשר השקוף דיסקרטי לחלוטין, קשה מאוד עד בלתי אפשרי כמעט להבחין בו ולכן הוא מתאים במיוחד עבור מבוגרים שרוצים לעבור את הטיפול.
- ציפוי שיניים – במקרים קלים של שיניים צפופות ניתן לעיתים לטפל על ידי ציפוי שיניים בלבד ללא צורך בטיפול אורתודנטי מלא. במקרים בהם מדובר אך ורק על בעיה אסתטית זה הוא פתרון מצוין. אך כאשר צפיפות השיניים משפיעה על קשת השיניים מבחינה בריאותית פתרון זה אינו יעיל שכן הוא לא מתקן את הבעיה מן השורש אלא רק מטפל בפן האסתטי שלה.
באיזה גיל מומלץ לטפל בשיניים צפופות?
הטיפול בשיניים צפופות אפשרי ואף רצוי כבר בגילאי הילדות המוקדמים לאחר בקיעת כל השיניים הקבועות, סביבי גיל 9-10. עם זאת, מומלץ להגיע לבדיקה אורתודונטית כבר בגיל מוקדם יותר כדי לשלול בעיות בצמיחת הלסתות. ככל שנקדים לטפל בבעיה כך הטיפול יהיה קל יותר ואפקטיבי יותר. עם את, בצפיפות שיניים ניתן לטפל גם בגילאים מבוגרים כמובן על ידי מגוון שיטות, כל מטופל בהתאם לצורך שלו. כיום, ישנן שיטות כמו קשתיות שקופות שמתאימות במיוחד למבוגרים שרוצים לעבור תהליך אורתודנטי מהיר, יעיל ודיסקרטי.